Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihasználta monopóliumát a Microsoft

1999.11.06. 19:10
A Microsoft kihasználta az operációs rendszerek terén élvezett monopóliumát, és azt a böngészők piacán felhasználva megpróbálta elnyomni a rivális böngészőprogramot gyártó Netscape Communicationst, állapította meg Thomas Penfield Jackson bíró a pénteken közzétett dokumentumban. Ezzel a cég nemcsak vetélytársa, de a vásárlók érdekeit is sértette.

  A Microsoft álláspontja  
 

A cég álláspontját a 72 oldalas tényfeltáró elemzés negatív megjegyzéseivel kapcsolatban Bill Gates, a Microsoft elnöke, valamint Bob Herbold és Bill Neukom alelnökök sajtótájékoztató keretében ismertették. Eszerint:

 • A Microsoft nem ért egyet a dokumentum számos megállapításával. Továbbra is határozott véleménye, hogy magatartásával nem sértette a törvényeket, és bízik abban, hogy a bíróság később meghozandó ítéletét arra alapozza majd, hogy lépései jogszerűek voltak és a fogyasztók érdekeit szolgálták.
 • A Microsoft hisz abban, hogy termékei azért népszerűek, mert azok valós vásárlói igényeket elégítenek ki alacsony áron. Ezt tulajdonképpen a bírói összegzés is elismerte.
 • Az összegző dokumentum megállapításai nem veszik figyelembe a piac dinamikusan változó jellegét, az erős piaci versenyt, amellyel a Microsoftnak szembe kell néznie, valamint azt a folyamatos újító szándékot, amelyből végső soron a felhasználók húznak hasznot, illetve amely új munkahelyek millióit teremti meg:
 • évente 100 millió új PC kerül használatba,
 • az AOL-Netscape-Sun szövetség potenciális vetélytársat jelent a Microsoft számára,
 • az üzletek mögött álló vállalkozói tőke rekordméreteket öltött, százával indulnak új vállalkozások minden évben
 • az információtechnológiai ipar az új eszközök és technológiák megjelenése révén folyamatos változásban van.

  A Microsoft hangsúlyozta, hogy az amerikai jogrend a monopóliumot önmagában nem tekinti törvényellenesnek, csak az azzal való visszaélést. Álláspontja szerint a Microsoft nem rendelkezik monopóliummal az operációs rendszerek területén, az oda való belépést a konkurensek számára nem korlátozza, a múltban is és a jövőben is tisztességes versenyt kíván folytatni.

  A perben jövő év elejére várható az első bírói döntés. Figyelembe véve, hogy a jelenlegi tényfeltárás olyannyira a vád álláspontját tükrözi, hogy megállapításai talán csak akkor lehettek volna a kormányt képviselő vád számára előnyösebbek, ha azokat maga az Igazságügyi Minisztérium írta volna meg, valószínű, hogy az esetleges elmarasztaló ítélet ellen a Microsoft fellebezni fog. Thomas Penfield Jackson bíró egy korábbi Microsofttal kapcsolatos döntését a fellebviteli bíróság már megsemmisítette. Hasonló döntés esetén a pereskedés akár évekig is elhúzódhat.

 •  
  Az Amerikai Igazságügyminisztérium és tizenkilenc állam tavaly október 19-én perelte be a szoftveróriást, mivel az szerintük tevékenységével megsértette az 1890-es trösztellenes törvényt, amely megtiltja, hogy egy cég valamely területen élvezett monopolhelyzetét arra használja fel, hogy más területeken is monopolhelyzetbe kerüljön, és a versenytársakat kiszorítsa a piacról. A vád szerint pontosan ezt a célt szolgálta az Internet Explorer böngésző ingyenessége. A per a mostani ténymegállapító döntéssel még nem ér véget, bár a döntés kétségtelenül előrevetíti a végkimenetelt: a bíró a kormány csaknem összes érvelésének igazat adott. A bíró által megállapított tények ismeretében a felek javaslatot tehetnek a tények jogi értelmezésére, majd Jackson bíró meghozza a pert lezáró döntését, amely azt fogja kimondani, hogy a Microsoft tevékenységével megsértette-e a törvényt, és ha igen, akkor ezért milyen büntetést kell rá kiszabni. A végső döntés azonban csak jövőre várható.
  Szakértők szerint a mostani döntés arra készteti a szoftveróriást, hogy kössön peren kívüli megállapodást az Igazságügyminisztériummal. Máskülönben elképzelhető, hogy a céget más vetélytársai, vagy a vásárlók is beperelik, a most megállapított tényekre hivatkozva. A Microsoft és a kormány is hajlandó a peren kívüli megállapodásról tárgyalni. A cég ugyanakkor közölte: folytatja a pert, miközben az elemzők úgy vélik: a mostani döntés hatalmas győzelem a kormány számára. A per most az Igazságügyminisztérium december 6-ára elkészítendő beadványával folytatódik, amelyben a kormány részletezi, hogyan alkalmazná az antitröszt-törvényt a most megállapított tények ismeretében. A Microsoft hasonló beadványát január 17-re várja a bíróság, melyre a kormány január 24-ig válaszolhat, a szoftvercég pedig január 31-ig adhatja be végső válaszát.