Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Microsoft megsérti a kartellellenes szabályokat

2004.01.16. 16:09
Az amerikai igazságügyi tárca (DoJ) felfedezte a Windows XP Media Playerében elhelyezett Shop for Music Online (vásároljon zenét az interneten) gombot. A DoJ meglátása szerint a Microsoft ezzel a gombbal megsértette a 2002-ben számára előírt kartellellenes szabályokat.
A kartellper fenyegetésében született Microsoft-DoJ egyezség egyik pontjában a szoftvercég elfogadta, hogy felold minden kapcsolódást az Internet Explorer (IE) és az operációs rendszer között.

A redmondi konszern akkor kiadott egy ennek megfelelő frissítést, melynek segítségével a felhasználó a neki kedvesebb böngészőt választhatja alapértelmezettnek.

Beragadt az IE

A Shop for Music Online gomb azonban rákattintva minden esetben az IE-t indítja el. Ez az előre rögzített preferencia független attól, hogy a felhasználó milyen böngészőt használ alapértelmezettként, idézi a DoJ online publikált panaszait a ZDNet.

A Microsoft időközben bejelentette, hogy még februárban vagy márciusban kiadja az XP frissítését, amely kiküszöböli ezt a problémát. Ugyanakkor a Microsoft arra is rámutat, hogy a változtatásra pusztán üzleti megfontolásokból kerül sor, és ezzel nem a szabályok megsértését ismerik el, írta a PC World.

Ketten sasolnak

Erre válaszul a DoJ bejelentette, hogy a jövőben két kormányzati hivatalnok rendszeresen ellenőrizni fogja, vajon betartja-e a Microsoft a kartellellenes szabályokat.