Microsoft: ingyenszoftverrel a kalózok ellen

2004.11.02. 16:25
A Microsoft ingyen kezdte osztogatni a Photo Story 3 nevű programot, de a letöltőknek bizonyítani kell, hogy legális Windowst futtatnak. A cég korábban már indított egy kísérleti projektet a Windows Download weboldal bevonásával, itt a letöltési szándékkal érkező felhasználók között az operációs rendszer kalózmásolt példányait keresik.
Furmányos ötlettel száll harcba a szoftveróriás a Windows-kalózmásolatok használói ellen: a múlt héttől ingyen osztogatja a Photo Story 3 elnevezésű programot, cserébe viszont ellenőrzi, hogy jogtiszta-e a gépen futó operációs rendszer, írja a CNet.

Valódi előny

A Photo Story az eredetileg 20 dollárért árult Plus Digital Media Edition multimédiás csomag része, amelyet a Microsoft most ingyen letölthetővé tett, azzal a feltétellel, hogy a felhasználó a Windos Genuine Advantage (kb. "Windows Valódi Előny") online validációs eszközzel bizonyítja: legálisan jutott a gépén futó operációs rendszerhez.

A cég képviselője által "nagy innováció"-nak titulált Photo Story egyébként viszonylag egyszerű diavetítő alkalmazás, ami mozgóképet és hangot is kezel; a Microsoft nyilván azt várja tőle, hogy egyre többen döntenek a legális Windows mellett.

Egyes kimutatások szerint a világ személyi számítógépeinek 90 százalékán fut Microsoft operációs rendszer. A szoftvergyártók érdekképviseleti szervezete, a Business Software Alliance szerint az iparágnak évi 29 milliárdos kárt okoz a kalózzszoftverek használata.

A letöltőket is nézik

A Microsoft szeptemberben már indított egy kísérleti projektet a Windows Download weboldal bevonásával. A letöltési szándékkal érkező felhasználók között az operációs rendszer kalózmásolt példányait keresik, írta a ZDNet. A weboldal látogatóit megkérdezik, hogy ellenőrizhető-e a Windows szoftverlicence. Indoklás szerint a szoftver így szeretne több információhoz jutni a forgalomban lévő kalózmásolatokról.

Ha a felhasználó megadja az engedélyt, megtörténik az operációs rendszer jogszerűségének ellenőrzése. Az átvizsgálás nem jár semmilyen jogi következménnyel. Ha a felhasználó nem egyezik bele a motozásba, a weboldalról ugyanúgy letöltheti, amiért jött. Akkor sincsen semmilyen megszorítás, ha az ellenőrzött számítógépről kiderül, hogy másolt Windowst futtat.

A Microsoft szerint a felmérés első lépése annak a programnak, amelynek során a kalózmásolatok használóinak világába igyekeznek bepillantást nyerni. Mivel a részvétel önkéntes, a szoftverkonszern arra számít, hogy aki tudatosan futtat illegális másolatot, úgyis messziről elkerüli a weboldalt.  • Hírek
  • Bankszámla