Vilhelmina
10 °C
21 °C

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Microsoft

2003.09.25. 15:59
Amerikai számítógépbiztonsági szakértők szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint a széles körben elterjedt Microsoft-szoftverek veszélyeztetik az Egyesült Államok és más országok céges és állami hálózatainak biztonságát. A Microsoft operációs rendszerei és szoftverei a vírusirók és hackerek első számú célpontjai.
"A monokultúra megszüntetése a valódi cél" - erre a végkövetkeztetésre jutott az amerikai számítástechnikai ipar szereplőit tömörítő CCIA washingtoni éves közgyűlésén szerdán ismertetett vitairat. A Cyberinsecurity: The Cost of Monopoly (rossz informatikai biztonság: a monopólium ára) címet viselő irat szerzői a Microsoftot nevezik meg a vírusírók fő célpontjaként.

A CCIA nem - meglepő módon - a Microsoft konkurenseit tömöríti. Az irat szerzői ugyanakkor független szakértők, akik utalnak arra, hogy a Microsoft szoftvereinek bonyolultsága jelentősen növeli azok sebezhetőségét.

A nemzet biztonsága

A Windows széles elterjedtsége és hiányos biztonsága problémát jelenthet a vállalati biztonságra nézve. A kockázat ugyanakkor nemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható, idézte a Washington Post Dan Geert, az @Stake biztonsági cég szakértőjét.

Nem segít az ujjal mutogatás

A CCIA az informatikai biztonság súlyos kérdését kívánja meglovagolni, jelentette ki az ipari szereplőket tömörítő, többek között a Microsoft által támogatott Americans for Technology Leadership.

Az informatikai biztonság súlyos probléma az egész iparág számára, és ezt nem oldja meg az ujjal mutogatás és a politikai vádaskodás, idézte a Yahoo a szervezet közleményét.

Ez nem bántás

A szerzők ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy a megjelentetett irat nem a Microsoft elleni hangulatkeltés céljából íródott, hanem a homogén informatikai infrastruktúra sebezhetőségét pellengérezi ki. "A természet is kerüli a monokultúrák kialakítását, mert ezek túl sebezhetőek" - fejtegette Geer.

Egymillió dollárt fizet a Microsoft
Massachusetts szövetségi állam a Microsoft elleni kartellper nyomán kereken egymillió dollárt kap a szoftvercégtől az ügyvédi költségei fedezésére. Ezzel Colleen Kollar-Kotelly bírónő az állam által követelt összeg kevesebb mint felét ítélte meg. Massachusetts az egyetlen szövetségi állam, amely nem hagyta egyezséggel végződni a Microsoft elleni kartellpert.
Geer és elismert kollégái, köztük Rebecca Bace, Peter Gutmann, Perry Metzger, Charles Pfleeger, John Quarterman és Bruce Schneier szándékaik szerint tanulmányukkal fel kívánják hívni a figyelmet az egyetlen operációs rendszer széles körű alkalmazásának lehetséges veszélyeire.

Védtelen hálózatok

Meglátásuk szerint amíg egyetlen cég szoftvere dominálja az infrastruktúrát, a vírusok, férgek és más jellegű támadások a hálózatba kötött számítógépeken kivédhetetlenek maradnak.

Az anyag utal arra is, hogy a Microsoft felső vezetése több mint egy évvel ezelőtt Trustworthy Computing jelszóval a fejlesztés során a biztonságot helyezte előtérbe, de "a helyzet azóta inkább csak romlott."

Fokozott erőfeszítések

A Microsoft az utóbbi időben erőfeszítéseket tett arra, hogy megakadályozza a berkein kívülről származó szoftverek futását az operációs rendszere alatt. Ez mára oda vezetett, hogy a Microsoft-programok most már csak a vírusokkal képesek hatékonyan együttműködni, foglalta össze véleményét az @Stake szakértője.

Bruce Schneider a CNetnek nyilatkozva hangot adott annak a gyanújának, hogy a Microsoft arra használja biztonsági eljárásait, hogy tovább erősítse monopóliumát.

A szétbontás nem segít

Az iratot jegyző szakértők szerint az sem volna megoldás, ha a Microsoft-kartellper első fokú döntése szerint két részre osztanák a szoftvercéget. "Így pusztán két olyan cég jönne létre, amelyek az alkalmazások, illetve az operációs rendszerek piacán élveznek monopóliumot" - fogalmaz a jelentés.

A szerzők ehelyett azt tartanák kiútnak, ha köteleznék a Microsoftot, hogy többféle operációs rendszerhez készítsen alkalmazásokat. Így a Microsoft-programok használata mellett szabadon lehetne megválasztani az operációs rendszert.

Féregvírus a vízumok ellen

A Welchia féregvírus a CNN értesülései szerint megfertőzte az amerikai külügyminisztérium hálózatát. A Welchia a Windows XP operációs rendszerre specializálódott.

A rendszer nem titkos részét kedden kényszerűségből leállították, hogy kivédjék a támadást. A kiesés alatt a világon sehol sem állítottak ki amerikai vízumot, mert nem volt lehetséges a biztonsági ellenőrzés.