Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Microsoft

2003.09.25. 15:59
Amerikai számítógépbiztonsági szakértők szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint a széles körben elterjedt Microsoft-szoftverek veszélyeztetik az Egyesült Államok és más országok céges és állami hálózatainak biztonságát. A Microsoft operációs rendszerei és szoftverei a vírusirók és hackerek első számú célpontjai.
"A monokultúra megszüntetése a valódi cél" - erre a végkövetkeztetésre jutott az amerikai számítástechnikai ipar szereplőit tömörítő CCIA washingtoni éves közgyűlésén szerdán ismertetett vitairat. A Cyberinsecurity: The Cost of Monopoly (rossz informatikai biztonság: a monopólium ára) címet viselő irat szerzői a Microsoftot nevezik meg a vírusírók fő célpontjaként.

A CCIA nem - meglepő módon - a Microsoft konkurenseit tömöríti. Az irat szerzői ugyanakkor független szakértők, akik utalnak arra, hogy a Microsoft szoftvereinek bonyolultsága jelentősen növeli azok sebezhetőségét.

A nemzet biztonsága

A Windows széles elterjedtsége és hiányos biztonsága problémát jelenthet a vállalati biztonságra nézve. A kockázat ugyanakkor nemzetbiztonsági szempontból sem elhanyagolható, idézte a Washington Post Dan Geert, az @Stake biztonsági cég szakértőjét.

Nem segít az ujjal mutogatás

A CCIA az informatikai biztonság súlyos kérdését kívánja meglovagolni, jelentette ki az ipari szereplőket tömörítő, többek között a Microsoft által támogatott Americans for Technology Leadership.

Az informatikai biztonság súlyos probléma az egész iparág számára, és ezt nem oldja meg az ujjal mutogatás és a politikai vádaskodás, idézte a Yahoo a szervezet közleményét.

Ez nem bántás

A szerzők ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy a megjelentetett irat nem a Microsoft elleni hangulatkeltés céljából íródott, hanem a homogén informatikai infrastruktúra sebezhetőségét pellengérezi ki. "A természet is kerüli a monokultúrák kialakítását, mert ezek túl sebezhetőek" - fejtegette Geer.

Egymillió dollárt fizet a Microsoft
Massachusetts szövetségi állam a Microsoft elleni kartellper nyomán kereken egymillió dollárt kap a szoftvercégtől az ügyvédi költségei fedezésére. Ezzel Colleen Kollar-Kotelly bírónő az állam által követelt összeg kevesebb mint felét ítélte meg. Massachusetts az egyetlen szövetségi állam, amely nem hagyta egyezséggel végződni a Microsoft elleni kartellpert.
Geer és elismert kollégái, köztük Rebecca Bace, Peter Gutmann, Perry Metzger, Charles Pfleeger, John Quarterman és Bruce Schneier szándékaik szerint tanulmányukkal fel kívánják hívni a figyelmet az egyetlen operációs rendszer széles körű alkalmazásának lehetséges veszélyeire.

Védtelen hálózatok

Meglátásuk szerint amíg egyetlen cég szoftvere dominálja az infrastruktúrát, a vírusok, férgek és más jellegű támadások a hálózatba kötött számítógépeken kivédhetetlenek maradnak.

Az anyag utal arra is, hogy a Microsoft felső vezetése több mint egy évvel ezelőtt Trustworthy Computing jelszóval a fejlesztés során a biztonságot helyezte előtérbe, de "a helyzet azóta inkább csak romlott."

Fokozott erőfeszítések

A Microsoft az utóbbi időben erőfeszítéseket tett arra, hogy megakadályozza a berkein kívülről származó szoftverek futását az operációs rendszere alatt. Ez mára oda vezetett, hogy a Microsoft-programok most már csak a vírusokkal képesek hatékonyan együttműködni, foglalta össze véleményét az @Stake szakértője.

Bruce Schneider a CNetnek nyilatkozva hangot adott annak a gyanújának, hogy a Microsoft arra használja biztonsági eljárásait, hogy tovább erősítse monopóliumát.

A szétbontás nem segít

Az iratot jegyző szakértők szerint az sem volna megoldás, ha a Microsoft-kartellper első fokú döntése szerint két részre osztanák a szoftvercéget. "Így pusztán két olyan cég jönne létre, amelyek az alkalmazások, illetve az operációs rendszerek piacán élveznek monopóliumot" - fogalmaz a jelentés.

A szerzők ehelyett azt tartanák kiútnak, ha köteleznék a Microsoftot, hogy többféle operációs rendszerhez készítsen alkalmazásokat. Így a Microsoft-programok használata mellett szabadon lehetne megválasztani az operációs rendszert.

Féregvírus a vízumok ellen

A Welchia féregvírus a CNN értesülései szerint megfertőzte az amerikai külügyminisztérium hálózatát. A Welchia a Windows XP operációs rendszerre specializálódott.

A rendszer nem titkos részét kedden kényszerűségből leállították, hogy kivédjék a támadást. A kiesés alatt a világon sehol sem állítottak ki amerikai vízumot, mert nem volt lehetséges a biztonsági ellenőrzés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?