Judit
2 °C
7 °C

Szoftverbérlet a Microsofttól

2000.09.14. 20:22
Két újdonságot is bejelentett a Microsoft csütörtökön egy viszonteladóinak tartott konferencián. A FókuszpoNT Licencelési Nap elnevezésű rendezvényen a cég partnereit megismertették a külföldön már bejelentett, határozott idejű licencelési konstrukciókkal, továbbá vázolták a cég .NET stratégiáját is.

Net az Isten
Bár a Microsoft viszonylag későn ismerte fel az internet jelentőségét, most annál vehemensebben kampányol mellette, így .NET márkanévre keresztelt jövőképének alapját is az internet alkotja. A cég jelenlegi, offline alkalmazásokból és online szolgáltatásokból álló kínálata a jövőben egységesen a hálózaton jelenik meg, az irodai szoftvereket éppúgy az interneten lehet majd elérni és használni, mint a Hotmailt vagy a cég egyéb szolgáltatásait. A dobozos szoftvereket fokozatosan felváltják a bérelhető szoftverek, az előfizethető szolgáltatások. Hosszútávon ezt a .NET stratégiával valósítják meg, az irodai alkalmazásokat például az intelligens kliensekre alapuló Office.NET irodai kommunikációs és eszközkészlet váltja fel, melyet az interneten át érhetnek el a felhasználók.

Itthon gyártják az X-Boxot?
Bár még nem született hivatalos döntés az ügyben, valószínű, hogy hazánkban is gyártják majd a Microsoft X-Box nevű konzolgépét. A készüléket két országban gyártják majd, Magyarország mellett Mexikó és Hongkong került szóba. Itthon a Flextronics valamelyik magyarországi üzeme készíti majd a játékgépeket, ezzel számos hazai munkahelyet teremtve.
Rövid távon is érezhetők a .NET irányába mutató változások, így a megvásárolható szoftverlicencek mellett októbertől itthon is bevezetik az ,,open előfizetéses licencek" rendszerét. Ennek lényege, hogy míg korábban a felhasználó örök időre szóló felhasználási jogot szerzett a szoftver árának kifizetésével, a határozott időre szóló open előfizetéses licencet választók egy, két vagy három évre vásárolják meg a felhasználási jogot. Valójában tehát egyfajta bérleti konstrukcióról van szó, amely jóval alacsonyabb induló költséget jelent a vállalkozásoknak, mint a szoftver megvásárlása. Az előfizetési idő lejárta után a felhasználó megvásárolhatja a szoftvert, ha akarja, de anyagilag kifizetődőbb, ha újabb időtartamra köt bérleti szerződést.

Az open licenc konstrukciókat egyelőre kis- és középvállalatoknak kínálják, a Microsoft szerint már két PC esetén megéri a szoftverbérlet mellett dönteni. Az open licenc névre szól, így elvesztés esetén könnyen pótolható. A felhasználó egy drágább nyelvi változat, például a magyar licencének birtokában használhatja az olcsóbb, például az angol nyelvű változatot is. A felhasználók a bérlet időtartama alatt ingyenesen frissíthetik szoftvereiket a legújabb verzióra.

A 25 vagy annál több számítógéppel rendelkező cégek számára további árkedvezményeket és emelt szintű támogatást kínál a Microsoft. Az open licenc mellé ugyanis nem jár automatikusan az ingyenes telefonos segítségnyújtás, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már ezt a gyakorlatot követi a cég, és várhatóan hamarosan Magyarországon is megvonja a szoftverbérlőktől az ingyenes segítséget. A nagyfelhasználóknak azonban továbbra is jár ez a szolgáltatás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?