Jusztina
3 °C
16 °C

Szoftverbérlet a Microsofttól

2000.09.14. 20:22
Két újdonságot is bejelentett a Microsoft csütörtökön egy viszonteladóinak tartott konferencián. A FókuszpoNT Licencelési Nap elnevezésű rendezvényen a cég partnereit megismertették a külföldön már bejelentett, határozott idejű licencelési konstrukciókkal, továbbá vázolták a cég .NET stratégiáját is.

Net az Isten
Bár a Microsoft viszonylag későn ismerte fel az internet jelentőségét, most annál vehemensebben kampányol mellette, így .NET márkanévre keresztelt jövőképének alapját is az internet alkotja. A cég jelenlegi, offline alkalmazásokból és online szolgáltatásokból álló kínálata a jövőben egységesen a hálózaton jelenik meg, az irodai szoftvereket éppúgy az interneten lehet majd elérni és használni, mint a Hotmailt vagy a cég egyéb szolgáltatásait. A dobozos szoftvereket fokozatosan felváltják a bérelhető szoftverek, az előfizethető szolgáltatások. Hosszútávon ezt a .NET stratégiával valósítják meg, az irodai alkalmazásokat például az intelligens kliensekre alapuló Office.NET irodai kommunikációs és eszközkészlet váltja fel, melyet az interneten át érhetnek el a felhasználók.

Itthon gyártják az X-Boxot?
Bár még nem született hivatalos döntés az ügyben, valószínű, hogy hazánkban is gyártják majd a Microsoft X-Box nevű konzolgépét. A készüléket két országban gyártják majd, Magyarország mellett Mexikó és Hongkong került szóba. Itthon a Flextronics valamelyik magyarországi üzeme készíti majd a játékgépeket, ezzel számos hazai munkahelyet teremtve.
Rövid távon is érezhetők a .NET irányába mutató változások, így a megvásárolható szoftverlicencek mellett októbertől itthon is bevezetik az ,,open előfizetéses licencek" rendszerét. Ennek lényege, hogy míg korábban a felhasználó örök időre szóló felhasználási jogot szerzett a szoftver árának kifizetésével, a határozott időre szóló open előfizetéses licencet választók egy, két vagy három évre vásárolják meg a felhasználási jogot. Valójában tehát egyfajta bérleti konstrukcióról van szó, amely jóval alacsonyabb induló költséget jelent a vállalkozásoknak, mint a szoftver megvásárlása. Az előfizetési idő lejárta után a felhasználó megvásárolhatja a szoftvert, ha akarja, de anyagilag kifizetődőbb, ha újabb időtartamra köt bérleti szerződést.

Az open licenc konstrukciókat egyelőre kis- és középvállalatoknak kínálják, a Microsoft szerint már két PC esetén megéri a szoftverbérlet mellett dönteni. Az open licenc névre szól, így elvesztés esetén könnyen pótolható. A felhasználó egy drágább nyelvi változat, például a magyar licencének birtokában használhatja az olcsóbb, például az angol nyelvű változatot is. A felhasználók a bérlet időtartama alatt ingyenesen frissíthetik szoftvereiket a legújabb verzióra.

A 25 vagy annál több számítógéppel rendelkező cégek számára további árkedvezményeket és emelt szintű támogatást kínál a Microsoft. Az open licenc mellé ugyanis nem jár automatikusan az ingyenes telefonos segítségnyújtás, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már ezt a gyakorlatot követi a cég, és várhatóan hamarosan Magyarországon is megvonja a szoftverbérlőktől az ingyenes segítséget. A nagyfelhasználóknak azonban továbbra is jár ez a szolgáltatás.