Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Jönnek a virtuális kaszkadőrök

2003.08.01. 09:07
A számítógépes szimulációk egyelőre nem szorítják ki a munkaerőpiacról a valódi kaszkadőröket, csupán néhány nehezebb feladatot vesznek át tőlük. Az oxfordi Natural Motion által kifejlesztett szimulációs rendszerrel sokkal bonyolultabb és veszélyesebb akciójeleneteket lehet készíteni, mint emberekkel.
Az akciófilmekben látható kaszkadőrjeleneteket vagy valódi emberek mozgása alapján állítják elő, vagy egy részletes animációt rajzolnak meg képkockánként. Az előbbi hosszú időt vesz igénybe, az utóbbi pedig roppant fárasztó munka. A Natural Motion rendszerében a szimulált testet mesterséges intelligencia irányítja, amely ezért pontosan úgy zuhan, fut és mozog, mint egy valódi ember.

A szimuláció nem hal bele

Az Endorphin névre keresztelt szoftver egyrészt felgyorsítja a gyártási folyamatot, másrészt olyan jeleneteket is lehetővé tesz, amelyeket egy ember nem tudna megcsinálni, például azért, mert belehalna. A virtuális kaszkadőrrel ezzel szemben bátran felrobbantható, a végtagjai letéphetőek és hatalmasat zuhanhatnak.

A szoftver olyan modelleket használ, amelyek a valódi izmok és csontok mozgása alapján működnek. A jelenet elkészítése után a vázra fel lehet tölteni a kosztümöket, illetve az egészet össze lehet keverni a filmre rögzített részekkel.

A valódiakra is szükség van

"Mi kizárólag szimulációkat készítünk, amelyek sokkal gyorsabbak és realisztikusabbak a hagyományos megoldásoknál. Ezekkel az izmokkal intelligens dolgokat készítünk, nem csak egyszerű zuhanásokat" - mondta Colm Massey, a Natural Motion technológiai vezetője a BBC-nek.

Massey ugyanakkor úgy véli, hogy a kaszkadőröknek nem kell félniük attól, hogy elveszítik az állásukat, mivel a nagyon közeli jeleneteknél a közönség könnyen megállapítaná, hogy a jelenet bizonyos részletei szimulátorral készültek. A távolabbi képeken, amikor a kamera eltávolodik a színésztől, mindez nem igazán feltűnő.

Az Endorphint már használják a 2004-ben megjelenő Trója című film készítői, amelyben Brad Pitt játssza Achillest, Orlando Bloom pedig Parist.