Friderika
12 °C
29 °C

Féregirtás felsőfokon

2002.11.10. 20:14
Leginkább megjelenésében különbözik a 2002-es verziótól a Norton új antivírus programja, abban se nagyon. Hasznos újítás viszont, hogy a kimenő levelek ellenőrzésekor felugró állapotjelző már nem takarja ki a képernyő közepét, így nem kell az ujjunkkal az asztalon dobolva várni, amíg végez.
A 2003-as Norton AntiVirus hasonló a képességekkel rendelkezik, mint elődje: automatikusan frissíti a vírusdefinícióit, ellenőrzi a kimenő és bejövő leveleket, és beállítható rajta a merevlemez rendszeres ellenőrzése. Kevésbé látványos, viszont hasznos újdonság, hogy az új verzió a trójaiakat és a férgeket is a munka megzavarása nélkül, önműködően távolítja el.

Támogatja az azonnali üzenetküldőket

Az egyetlen igazán feltűnő változás, hogy program már együtt tud működni közvetlen üzenetküldő kliensekkel is: képes átvizsgálni a Yahoo! Instant Messengeren, az AOL Instant Messengeren, az MSN Messengeren és a Windows Messengeren keresztül érkező üzenetek csatolmányait is. Sajnos ez valószínűleg csak azt a körülbelül 23 darab hazai felhasználót lelkesítheti, akik ilyesmit futtanak a gépükön; az itthon viszonylag elterjedtebb ICQ-t a víruskereső nem támogatja.

Scriptblokkolás

Már a korábbi verzióban is megtalálható volt a scriptekre épülő vírusok felderítését szolgáló Script Blocking opció. Ez az ismeretlen veszélyek ellen is megelőző védelmet nyújt, már azok ellenszerének megjelenése előtt. Ártalmasnak látszó scriptek észlelésekor leállítja azokat, és - igény szerint - értesíti a felhasználót.

Megesik azonban, hogy ártalmatlan programkódok esetén is veszélyt szimatol, érdemes ezért a programot úgy konfigurálni, hogy ne cselekedjen automatikusan. Így megelőzhető, hogy veszélytelen scripteket blokkoljon, esetleg használhatatlanná téve egy-egy weblapot. A heurisztikát használó Worm Blocking eljárás a Nimda- és Badtrans-szerű férgeket deríti fel, és megakadályozza, hogy azok elterjedhessenek a kimenő levelekkel.

Végre a helyén az állapotjelző

A vírusdefiníciók a Symantec közleménye szerint valamivel kisebb méretűek lettek, így gyorsul a frissítés folyamata, bár igazság szerint ez eddig sem volt megterhelően lassú, még dial-up kapcsolattal sem. A program megvásárlóinak egy éves vírusazonosító-előfizetés jár, ami évente megújítható.

Apróság, de némi bosszúságtól azért megkíméli a felhasználót, hogy a kimenő levelek ellenőrzésekor felugró állapotjelző az új verzióban már nem takarja ki a képernyő közepét, hanem a jobb alsó sarokban jelenik meg. Bár ez a funkció korábban is kikapcsolható volt, mégis hasznos lehet - különösen nagyobb állományok küldése esetén -, figyelemmel kísérni, hol tart éppen a program.

Nincsenek alapvető változások

A program megjelenése legalább annyira tetszetős, mint elődjéé volt. Felületét némileg áttervezték: itt a készítők - a tavaly bevezetett dizájn finomítása mellett - elsősorban a könnyű kezelhetőséget tartották szem előtt; a program használatában alapvető változások azonban nem történtek.

A 2002-es Norton AntiVirust használóknak tehát nincsen különösebb okuk az új verzióra való áttérésre, hacsak nem használnak azonnali üzenetküldő programokat. Nekik talán érdemesebb az előző változat előfizetését meghosszabbítani még egy évre.