Viola
-6 °C
-2 °C

Féregirtás felsőfokon

2002.11.10. 20:14
Leginkább megjelenésében különbözik a 2002-es verziótól a Norton új antivírus programja, abban se nagyon. Hasznos újítás viszont, hogy a kimenő levelek ellenőrzésekor felugró állapotjelző már nem takarja ki a képernyő közepét, így nem kell az ujjunkkal az asztalon dobolva várni, amíg végez.
A 2003-as Norton AntiVirus hasonló a képességekkel rendelkezik, mint elődje: automatikusan frissíti a vírusdefinícióit, ellenőrzi a kimenő és bejövő leveleket, és beállítható rajta a merevlemez rendszeres ellenőrzése. Kevésbé látványos, viszont hasznos újdonság, hogy az új verzió a trójaiakat és a férgeket is a munka megzavarása nélkül, önműködően távolítja el.

Támogatja az azonnali üzenetküldőket

Az egyetlen igazán feltűnő változás, hogy program már együtt tud működni közvetlen üzenetküldő kliensekkel is: képes átvizsgálni a Yahoo! Instant Messengeren, az AOL Instant Messengeren, az MSN Messengeren és a Windows Messengeren keresztül érkező üzenetek csatolmányait is. Sajnos ez valószínűleg csak azt a körülbelül 23 darab hazai felhasználót lelkesítheti, akik ilyesmit futtanak a gépükön; az itthon viszonylag elterjedtebb ICQ-t a víruskereső nem támogatja.

Scriptblokkolás

Már a korábbi verzióban is megtalálható volt a scriptekre épülő vírusok felderítését szolgáló Script Blocking opció. Ez az ismeretlen veszélyek ellen is megelőző védelmet nyújt, már azok ellenszerének megjelenése előtt. Ártalmasnak látszó scriptek észlelésekor leállítja azokat, és - igény szerint - értesíti a felhasználót.

Megesik azonban, hogy ártalmatlan programkódok esetén is veszélyt szimatol, érdemes ezért a programot úgy konfigurálni, hogy ne cselekedjen automatikusan. Így megelőzhető, hogy veszélytelen scripteket blokkoljon, esetleg használhatatlanná téve egy-egy weblapot. A heurisztikát használó Worm Blocking eljárás a Nimda- és Badtrans-szerű férgeket deríti fel, és megakadályozza, hogy azok elterjedhessenek a kimenő levelekkel.

Végre a helyén az állapotjelző

A vírusdefiníciók a Symantec közleménye szerint valamivel kisebb méretűek lettek, így gyorsul a frissítés folyamata, bár igazság szerint ez eddig sem volt megterhelően lassú, még dial-up kapcsolattal sem. A program megvásárlóinak egy éves vírusazonosító-előfizetés jár, ami évente megújítható.

Apróság, de némi bosszúságtól azért megkíméli a felhasználót, hogy a kimenő levelek ellenőrzésekor felugró állapotjelző az új verzióban már nem takarja ki a képernyő közepét, hanem a jobb alsó sarokban jelenik meg. Bár ez a funkció korábban is kikapcsolható volt, mégis hasznos lehet - különösen nagyobb állományok küldése esetén -, figyelemmel kísérni, hol tart éppen a program.

Nincsenek alapvető változások

A program megjelenése legalább annyira tetszetős, mint elődjéé volt. Felületét némileg áttervezték: itt a készítők - a tavaly bevezetett dizájn finomítása mellett - elsősorban a könnyű kezelhetőséget tartották szem előtt; a program használatában alapvető változások azonban nem történtek.

A 2002-es Norton AntiVirust használóknak tehát nincsen különösebb okuk az új verzióra való áttérésre, hacsak nem használnak azonnali üzenetküldő programokat. Nekik talán érdemesebb az előző változat előfizetését meghosszabbítani még egy évre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!