Júlia, Rita
13 °C
26 °C

Szerződést bontott a Nav N Go és a Mio

2008.03.10. 21:59
Továbbra is frissíti termékeit a Nav N Go magyar navigációs programgyártó, miután szerződést bontott a műholdas navigációs eszközket gyártó Mio Technologyval.

A Nav N Go és a Mio Technology korábbi kapcsolata jónak volt mondható, azonban a vitás kérdések békés úton való rendezésére a Mio nem volt partner, ezért Nav N Go az egyoldalú szerződésbontáson kívül nem látott más lehetőséget, mondta Fazakas András a Nav N Go Kft. operatív igazgatója az MTI-nek. A múlt héten, a hannoveri CeBIT-en a Mio standján reklámozott termékeken már nem szerepelt a jól ismert iGo My way márkajel, a szerződésbontás okairól a magyar szoftvercég üzleti titkokra hivatkozva részleteket nem közölt.

Van térkép

A magyarországi felhasználók a navigációs eszközök működéséhez elengedhetetlen térképfrissítéseket hiányolják, az internetes fórumokon pedig találgatások jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy mi lesz majd a naprakész térképek hiányában gyakorlatilag hasznavehetetlen navigációs kütyükkel. Az iGo May way térképeket a fejlesztő Nav N Go Kft. szerint általában félévente frissítik, a legutóbbi frissítés tavaly decemberben volt, míg a MioMap térképeket közel egy éve nem frissítették. A Mio-termékek fő magyarországi terjesztője az LCP Systems Kft, amely kitért az MTI térképfrissítésekkel kapcsolatos kérdése elől.

Az internetes fórumokon a Mio-terméket vásárlóknak legálisan letölthető frissítések hiányában a MioMap szoftver törését javasolják, ami után a térképek frissítésére is lehetőség nyílik. A műholdas navigációs eszközök vásárlói nem mindig a Nav N Go Kft-vel állnak kapcsolatban, a Mio készülékek esetében a térképek frissítése is a Mio feladata, egyedül a Mio C310 frissítését végzi a Nav N Go, amiről a továbbiakban is gondoskodni fognak.

Van pénz

A Nav N Go Kft. nemcsak a Mioval állt kapcsolatban, tehát a magyar céget nem fenyegeti veszély. Többek között a Hewlett-Packarddal, a Sonyval és az Asusszal is stratégiai partneri kapcsolatban állnak, a Mioval történt szakítás után felszabadult kapacitásaikat pedig a folyamatban lévő fejlesztésekre fordíthatják, tette hozzá Fazakas. Új szoftverüket, az iGo May way 8 dobozos változatát a hannoveri CeBIT-en mutatták be, és áprilistól lesz kapható Magyarországon.

A Nav N Go magyar programgyártó cég több mint hetven partnerének fejleszt szoftvereket, többek közt navigációs készülékekre, okostelefonokra, játékkonzolokra és autós navigációs készülékekre. A vállalat forgalma 2006-ban 2 milliárd forint volt, tavaly az előző évit megötszörözve 10 milliárd forint bevételre tettek szert, idén 20 milliárdos forgalomra számítanak.