Angelika
-4 °C
3 °C

Neonáci 3D

2002.02.25. 07:52
A neonáci eszmék és ikonok új hulláma támad számítógépes játékok formájában, verte falra a szaros lepedőt az Anti-Defamation League tanulmánya. A hír hallatán a Yahoo hebegve próbálta eltűntetni szervereiről a rasszista játékokat, a közvélemény pedig - mit tehetne mást - felháborodott.
Hétköznapi fasizmus
"A jövőben mindenki antiszemita lesz 15 perce", osztotta volna Andy Warhol, ha édsapja nem dobbant egy világháborúval korábban a szólásszabadság hazájába. A 90 éve az antiszemitizmus ellen küzdő Anti-Defamation League jelentéséből kiderült, az amerikai neonácik az Etnikai tisztogatás, a Lődd a fekákat vagy a Patkányvadászat a koncentrációs táborban című játékokkal igyekeznek egyre erősödő aktivitással befolyásolni az ifjúságot.

Az antiszemita/rasszista játékok hamar műfajukra találtak a Quake-típusú, belsőnézetű lövöldözős (first person shooter) kategóriában, ahol az érdeklődőknek a legkülönbözőbb fegyverekkel kell atomjaikra szedniük az ellent. Az uszító szervezeteknek elég volt lecserélni a csápos szörnyeket és terroristákat, helyettük zsidókra, feketékre vagy mexikóiakra vadászhat a fiatal.

Beteszem a kosárba

A gyűlöletkeltés ellen kampányoló liga tanulmányának megjelenésekor a Yahoo vezetősége megdöbbenve tapasztalta, hogy a neonáci propaganda egyik online fellegvára Briefcase nevű ingyenes tárhely-szolgáltatásuk. A portál még aznap törölte az összes Whie Power-játékot szerveréről.

A Yahoo szóvivője szerint maguk nem képesek ellenőrizni a szervereiken elhelyezett tartalmat, reklamáció esetén azonban 24 órán belül megteszik a szükséges intézkedéseket. Bár a vezető portálról eltűntek a kifogásolt játékok, a netről leirtani mégsem lehet őket.

Etnikai tisztogatás

Válassz karaktert
Az anti-antiszemita szervezet figyelmét mind közül a legfejlettebb neonáci gyilkolós játék, az Etnikai tisztogatás keltette fel, amelyet a poén kedvéért január 21-én Martin Luther King napon dobott piacra a Nemzeti Szövetség. Az interneten 14,88 dollárért megrendelhető CD a radikális amerikai szervezet szerint "a politikailag leginkorrektebb játék, ami valaha készült".

A Genesis 3D ingyenesen használható, nyílt forráskódú játékmotorral készült Etnikai tisztogatás urbánus környenyezetbe transzferálja a választhatóan KKK-csuklyás vagy szkinhead főhőst, akinek feketéket és latinókat kell halomra lőnie, mielőtt alámerülne a metróban, hogy ott a legyilkolt zsidókon keresztül átgázolva eljusson vezérükig, Ariel Sharon izraeli miniszterelnökig.

A rasszista metállal aláfestett mészárlás során az eltalált zsidók "ojvét" kiálltanak, míg a többiek makogást hallatnak. A virtuális falakon a Nemzeti Szövetség poszterei és honlapjának címe látható.

Online toborzás

A legnagyobb amerikai neonáci tömörülés, a Nemzeti Szövetség vezetője, William Pierce úgy látja, a számítógépes játék igen hatékony módja szimpatizánsok toborzásának. Az 1974 óta tevékenykedő szélsőjobbos csoport multimédiás csoportnak határozta meg magát, lévén lemezkiadót, magazint és rádiót is működtet üzenetei hirdetésére.

Pierce elmondása szerint egy hónap alatt, szinte kizárólag tinédzsereknek eladtak párezer darabot a Tisztogatásból. Az Anti-Defamation League félelmetes tendenciának nevezte az ifjúságmételyező szoftverek szaporodását, annál is inkább, mivel előállításuk elenyésző technikai tudást igényel, meglévő játékok átirataként, de egy teljesen új játék előállításába sem szakad meg senki.

Egyéb játékok, konverziók

Totális konverzió
Az Etnikai tisztogatás a Nemzeti Szövetség tápegységéről futó Resistance Records neonáci lemezkiadó gondozásában jelent meg. Ugyanott hamarosan napvilágra okádják a szervezet vezetőjének alaprasszista-művének, a Turner Naplójának feldolgozását, amelyben a föld alatt szervezkedő neonáci hadsereg elpusztítja az Egyesült Államokat és átveszi a hatalmat a világ felett. Egyesek szerint ez a könyv ihlette meg az oklahomai robbantót, Timothy McVeigh-t.

A Teremtő Világtemploma rasszista oldalával élen jár a náci-szimpatizáns játékok összefogásában. A szervezet több koncentrációs tábor-szimulátort kínál letöltésre, de beszerezhető tőlük a tavalyi slágerjáték Return to Castle Wolfenstein, a műfajteremtő nácivadász Wolfenstein 3D folytatásának átirata is, amelyben náci katonák helyett feketéket lehet lövöldözni, hitlerplakátok erdejében.

A jelentés felderítette még Gary Lauck nebraskai Holokauszt-tagadó játékait, köztük egy Ciklonbé-kannák és dávidcsillagok között futkározó "zsidó" patkányokra vadászós darabot, vagy az SA Man nevű Pac-Man átiratot, ahol egy náci figura üldöz zsidó karikatúrákat egy háromdimenziós labirintusban.