Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

A Windows XP-élmény

2001.10.24. 17:25
Október 25-én jelenik meg a Microsoft új operációs rendszere, a Windows XP. Tizenhat év fejlesztés meghozta gyümölcsét, végre sikerült operációs rendszert alkotni Redmondban: a Windows XP képes több alkalmazást egyszerre futtatni, a programok egymástól függetlenül bezárhatók, és még Pentium 4 sem kell hozzá. Az irodai felhasználók örülhetnek, a játékosok egy része azonban továbbra is Win98SE- vagy Linux-hívő marad.
A teljesen új dizájn elsőre szembetűnik, kicsit legószerű, fröccsöntött, de barátságos. Lehet, hogy sikerült egy hasonló linuxos ablakkezelőt lekoppintani? Az egyes menüpontok elrendezése használhatóbb lett, a leggyakrabban használt programokat automatikusan felveszi a Start menübe, de a többit is megtaláljuk, csak eggyel többet kell kattintani. Hasonló tematikus csoportosítás került a Vezérlőpultba is, azonban nagy előnynek mondható el, hogy mindkét helyen választható a régi - Classic view - is.

NT-s jogosultsági szintek

Kijelentkezés, felhasználóváltás
Sok újdonság mögött az áll, hogy sikerült véghezvinni a két Windows-termékskála (95-98-Millennium Edition és NT-2000) egyesítését is. A felhasználók kezeléséhez NT-ben megszokott jogosultsági rendszer hozható létre, viszont újdonság, hogy két felhasználó között váltani is tudunk, az adatokat megőrzi, csupán a memóriát fogyasztja.

Gyors bootolás, alacsony memóriafogyasztás

Apropó memóriafogyasztás. Meglepő módon nem nőtt a rendszer memóriaszükséglete (talán még csökkent is egy kicsit), bootolás után 70 mega alatt eszik, és ha valami túlburjánzik, a feladatkezelővel egyszerűen bezárható. Hosszú évek után leesett a fejlesztőknek, hogy a kék rohangáló csík bámulása nem túl érdekfeszítő, sikerült ezt a folyamatot is felgyorsítaniuk, nem is kevéssel: a ZDnet szerint 34%-kal gyorsabb, mint a 2000 és 27%-kal, mint a Millennium Edition. Irodai alkalmazások terén az XP megnyugtatóan stabil: ha véletlenül lefagy valami - ami szerencsére nem túl gyakori - azt is be lehet zárni.

Kényelmes apróságok

Apró segítség, hogy új CD berakásánál megjelenik egy ablak, ahol választani lehet, hogy mit is akar az ember kezdeni azzal, ami a lemezen van: lejátszás, Windows Explorer megnyitása, ilyesmi. Lehet Media Playert is használni, kérdés, hogy érdemes-e, mert az erőforrásigénye kb. kétszerese a Winampénak.

Bootolás után rögvest elindul az MSN Explorer: tipikus all-in-one, de semmire se használható internetkliens (levelezés, chat, közösség és hasonlók).

Hasznos újdonság a Picture Toolbarnak nevezett eszköz, ami a nagyobb képek fölött jelenik meg az Internet Explorerben, és lehetővé teszi a képek nyomtatását, mentését. Ha a kép nem fér bele az adott Explorer-ablakba, kicsit összenyomja, másik ikonra kattintva eredeti méretre lehet nagyítani.

Java csak letöltés után

A Microsoft továbbra is háborúban áll a Sunnal, most már az ellehetetlenítés folyik: kiszedték az Internet Explorerből a korábban automatikusan telepített Java Virtual Machine-t, így ha valaki Java-alkalmazásokat akar futtatni, ezt az ötmegás fájlt le kell töltenie.

Bugos játékok

Kattintson a nagyításhoz!
Start menü a gyakran használt programokkal
Kattintson a nagyításhoz!
Ezen az apróságon kívül viszont elég komoly problémákkal találkoztam a grafikus alkalmazások terén. A komolyabb grafikát igénylő játékok hibásan futnak, és ilyenkor az összes eddig említett jó tulajdonság megszűnik. Volt már spontán újraindulás CounterStrike alatt, kék halál vagy élő számítógépen összezavarodott és fagyott HalfLife-ablak, 15 másodpercig tartó villódzás. Amíg az ember nem csinál semmit, addig használható, de egy Alt-Tab teljesen megöli a programot, és kezdődik a jól ismert kilépek-belépek.

Többórás kísérletezés eredményeként Windows98 Compatibility mode-nak becézett "csináljunk úgy, mintha Windows 98-at futtatnánk" beállítással a játék többé-kevésbé fut, azoban továbbra is probléma a felbontások nem megfelelő kezelése (Alt-Tab után 640*480-ban jön elő az Explorer).

Az egyszerű játékok jól futnak

A kevesebb erőforrást igénylő játékok, mint például a Moorhuhn 3 problémamentesen futnak, így csak néhány, még Windows XP alá nem optimalizált játék jelenthet problémát.

Hogy vajon upgrade-eljük a rendszert, vagy sem? Részemről maradok az XP-nél, jobb, mint az előzőek, bár a Windows 98 SE talán a játékoknál jobban bejött. Csak a CounterStrike-ot fogom letörölni, mert a sok játék úgyse tesz jót. De komolyan.