Judit
2 °C
7 °C

Felugró hirdetéseket tilt az új Netscape

2002.12.16. 14:48
Az AOL Time Warner bemutatta a Netscape webböngésző legújabb változatát, amelyben a felhasználónak jogában áll letiltani a véletlenszerűen kinyíló (pop-up) reklámablakokat. Bár az AOL már nem értékesít ilyen reklámfelületetet, arról gondoskodott, hogy a saját hirdetései a letiltás esetén is bejöjjenek.
A pop-up ablakok ellen háborút indító Netscape 7.01 múlt héten jelent meg. Az AOL a közleménye szerint a pop-up reklámoktól irritált ügyfelek panaszáradata miatt döntött a felugró ablakok letiltási lehetőségének bevezetése mellett.

Korábban ilyen reklámokat használt az oldalain az AOL is, de nemrégiben kiemelte médiaajánlatából, és harmadik fél immár ilyen hirdetést nem vásárolhat. A lépés az AOL-nak saját bevallása szerint jövőre 30 millió dollárjába kerül. A reklámok leállítása egyébként akkor következik be, amikor a cég hirdetési és e-kereskedelmi bevételei folyamatosan csökkennek. Jövőre 40-50 százalékos visszaesést könyvelhetnek el, az idei hasonló csökkenés után.

Megfigyelők szerint az AOL új húzása a felhasználók között olyan népszerű lehet, hogy esetleg más tartalomszolgáltatók is mérlegelik a hirdetési formátum megszelídítését vagy teljes elhagyását.

A felhasználó berág

"A pop-up hirdetés jelenleg olyan elutasítottságnak örvend, hogy a hirdetők át fognak térni a fogyasztóknak szánt üzeneteik újabb, hatékonyabb továbbítási módjára" - nyilatkozta a CNet-nek Michael Gartenberg, a Jupiter elemzője.

Bár az AOL elhatárolja magát a pop-up hidetésektől, a céget óvatossá teheti, hogy néhány szakértő ezt a hirdetési formát a leghatékonyabb internetes marketing eszközök egyikének tartja.

A Netscape 7.01 egyébként alapbeállításban kikapcsolt reklámszűrővel rendelkezik. De ha aktiválják is, a szűrő beépített képessége, hogy mégis átengedje néhány site, például az AOL társaságok felpattanó reklámablakát.

A 'fontos' dolgok mégis átjönnek

Az AOL szerint a bekapcsolt szűrő mellett érvényesülő kivételek csupán néhány népszerű weboldal maradéktalan élvezetét szolgálják, ahol a pop-up ablak reklámoktól mentes, fontos információt szolgáltat. Összesen 15, előre beírt domain található a "Popup Window Controls" kivételei között.

Gartenberg szerint a böngésző Mozilla fejlesztői csoporttól átvett képessége az AOL hozzáállásának változását jelezheti, de kevés lesz ahhoz, hogy tömegesen állítsa maga mellé az Internet Explorert használókat.

Jön a több nyitóoldal

A pop-up szűrő mellett újdonság még a beállítható "regisztrációs kártyák" sora. A felhasználó egy állandó nyitólap helyett akár többet is beállíthat, és az indításkor kinyíló ablakba bármelyiket behívhatja.

A levelezőprogam kisebb javításai mellett visszahozták a böngésző "Click-to-Search" funkcióját. Miután a felhasználó egy szót kijelölt a weboldalon, ennek alapján közvetlenül indíthat keresést.

A Netscape 7.01 futtatása a gyártó szerint Windows 98, 98SE, ME, NT 4.0, 2000 és XP illetve Linux alatt lehetséges. Minimális hardverkövetelmény a 233 MHz-es Pentium processzor, 64 MB memória és 26 MB szabad hely a merevlemezen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?