Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Felugró hirdetéseket tilt az új Netscape

2002.12.16. 14:48
Az AOL Time Warner bemutatta a Netscape webböngésző legújabb változatát, amelyben a felhasználónak jogában áll letiltani a véletlenszerűen kinyíló (pop-up) reklámablakokat. Bár az AOL már nem értékesít ilyen reklámfelületetet, arról gondoskodott, hogy a saját hirdetései a letiltás esetén is bejöjjenek.
A pop-up ablakok ellen háborút indító Netscape 7.01 múlt héten jelent meg. Az AOL a közleménye szerint a pop-up reklámoktól irritált ügyfelek panaszáradata miatt döntött a felugró ablakok letiltási lehetőségének bevezetése mellett.

Korábban ilyen reklámokat használt az oldalain az AOL is, de nemrégiben kiemelte médiaajánlatából, és harmadik fél immár ilyen hirdetést nem vásárolhat. A lépés az AOL-nak saját bevallása szerint jövőre 30 millió dollárjába kerül. A reklámok leállítása egyébként akkor következik be, amikor a cég hirdetési és e-kereskedelmi bevételei folyamatosan csökkennek. Jövőre 40-50 százalékos visszaesést könyvelhetnek el, az idei hasonló csökkenés után.

Megfigyelők szerint az AOL új húzása a felhasználók között olyan népszerű lehet, hogy esetleg más tartalomszolgáltatók is mérlegelik a hirdetési formátum megszelídítését vagy teljes elhagyását.

A felhasználó berág

"A pop-up hirdetés jelenleg olyan elutasítottságnak örvend, hogy a hirdetők át fognak térni a fogyasztóknak szánt üzeneteik újabb, hatékonyabb továbbítási módjára" - nyilatkozta a CNet-nek Michael Gartenberg, a Jupiter elemzője.

Bár az AOL elhatárolja magát a pop-up hidetésektől, a céget óvatossá teheti, hogy néhány szakértő ezt a hirdetési formát a leghatékonyabb internetes marketing eszközök egyikének tartja.

A Netscape 7.01 egyébként alapbeállításban kikapcsolt reklámszűrővel rendelkezik. De ha aktiválják is, a szűrő beépített képessége, hogy mégis átengedje néhány site, például az AOL társaságok felpattanó reklámablakát.

A 'fontos' dolgok mégis átjönnek

Az AOL szerint a bekapcsolt szűrő mellett érvényesülő kivételek csupán néhány népszerű weboldal maradéktalan élvezetét szolgálják, ahol a pop-up ablak reklámoktól mentes, fontos információt szolgáltat. Összesen 15, előre beírt domain található a "Popup Window Controls" kivételei között.

Gartenberg szerint a böngésző Mozilla fejlesztői csoporttól átvett képessége az AOL hozzáállásának változását jelezheti, de kevés lesz ahhoz, hogy tömegesen állítsa maga mellé az Internet Explorert használókat.

Jön a több nyitóoldal

A pop-up szűrő mellett újdonság még a beállítható "regisztrációs kártyák" sora. A felhasználó egy állandó nyitólap helyett akár többet is beállíthat, és az indításkor kinyíló ablakba bármelyiket behívhatja.

A levelezőprogam kisebb javításai mellett visszahozták a böngésző "Click-to-Search" funkcióját. Miután a felhasználó egy szót kijelölt a weboldalon, ennek alapján közvetlenül indíthat keresést.

A Netscape 7.01 futtatása a gyártó szerint Windows 98, 98SE, ME, NT 4.0, 2000 és XP illetve Linux alatt lehetséges. Minimális hardverkövetelmény a 233 MHz-es Pentium processzor, 64 MB memória és 26 MB szabad hely a merevlemezen.