Ágnes
-1 °C
2 °C

Pingvin az asztalon

2005.04.16. 23:35
Kapcsolódók (10)
A Novell a nyílt forráskód erejével próbál felhasználókat elhódítani a Microsofttól. A Novell Linux Desktop nevű operációs rendszere már tízezer forintos árával is vonzó lehet a vállalatoknak és intézményeknek, ráadásul a csomag minden olyan szoftvert tartalmaz, ami a munkához kell. Kipróbáltam, működött.

A Novell Linux Desktop (NLD) pillanatok elfoglalta a merevlemezemen azt az üres partíciót, amelyet még tavaly november végén tettem félre neki, a gyártó ugyanis ekkor mutatta be a nagyvállalatoknak és intézményeknek szánt operációs rendszert. A telepítő dvd valamilyen rejtélyes okból hónapokat késett, ráadásul csak egy puhafedeles demót kaptam, amely ugyan teljes, de így nem tudom, mi lehet még a dobozban.

A szokásos könyvekre és brosúrákra persze nem volt szükségem, a telepítő mindent világosan leírt és beállított, ráadásul már ismerem minden részletét, a Suse Linux ugyanis évek óta ezt a szoftvert használja. A telepítő egy működő oprendszert pakolt a gépre, amelyen ugyanúgy el kellett végeznem a finomhangolást, mint a Windowson, csak éppen itt nem kellett különféle cédékről összeguberálnom a drivereket. A Linux ugyanis vagy támogatja a hardvert, és akkor az már a kezdetektől működik, vagy nem támogatja, és akkor valószínűleg soha nem is fog. Ez utóbbi esetben lehet reklamálni a gyártónál, hogy miért csak a Windows.

Off

A modern asztali számítógépemmel szerencsém volt, az alaplapi gigabites hálókártyától a monitorvezérlőig mindent felismert az NLD, laptopomon azonban a monitor, a pcmcia wlan kártya és az energiakezelés kimaradt a támogatottak köréből. Ezek közül az utolsó volt a legkínosabb, mert az akkumulátorról működő gép minden előzetes jelzés nélkül lemerült és kikapcsolt.

A monitor beállítása után már a laptopon is teljes felbontáson élvezhettem a Gnome kezelőfelületét, amely gyönyörű; jók a háttérképek, az ikonok szépek, minden világos és fényes. A menük nyelve néhol vegyesen angol és magyar, és az almenük teljesen fölöslegesen vannak több részre bontva, ezt leszámítva azonban nagyon egyszerűen használhatóak. A fájlkezelés ezzel szemben roppant nehézkes, mert minden mappa külön ablakban nyílik meg, és a Linux fájlrendszerének a felépítéséből adódóan már egy egyszerű usb memóriakulcs elérésekor ablakok garmadája lepi el a kijelzőt. Ezen nem tudtam változtatni, és ez a legnagyobb baj.

A friss rendszer egyébként a legnagyobb terhelés alatt is lazán dobálta elő az ablakokat, meg sem kottyant neki az egyszerre megnyitott több tucatnyi böngészőablak, levelező, acrobat és szövegszerkesztő. Telepítéskor kicsit megijedtem, hogy a Novell komolyan gondolja a vállalati felhasználók célba vételét, és ezért árválkodik a telepíthető játékok listáján egyetlen sakkprogram, de szerencsére nem ilyen vészes a helyzet: a rendszerben aknakereső, pasziánsz és még tucatnyi egyéb játék van. Kedvencem a Robotok, addiktív.

Játék

Az NLD-ben van mindenféle médialejátszó is, de ennél sokkal fontosabbak az irodai szoftverek, például az OpenOffice.org szövegszerkesztő, amely kompatibilis windowsos változatával és a Microsoft Word szövegszerkesztővel. Cikkemet felváltva írtam a három szoftveren, több megabájtos, diagrammokkal és a táblázatokkal tarkított uniós dokumentumokat is megnyitottam, és egy bitnyi hibát sem vétettek a nyílt forráskódú irodai szoftverek.

A beépített böngésző a Firefox, amely ugyanazokkal a kiegészítőkkel szerelhető fel, mint a windowsos változat, a levelezők közül pedig ideális választás a Ximian Evolution, amely nagyon hasonlít a Microsoft Outlookjára, de nincs benne annyi extra, ezért átlátható és jól kezelhető. Van benne feladatkezelő és naptár is, tökéletesen importálja a névjegykártyákat, és kiváló a levélszűrője. A sokat utazó üzletemberek még fájljaikat is szinkronizálhatják különböző számítógépekkel az iFolder nevű alkalmazás segítségével.

Lesz jobb is

A Novell Linux Desktop olyan, mint egy lecsupaszított Suse Linux, ami éppenséggel előny, mert letisztult és összeszedett a rendszer. Kiváló első verzió a cég mérnökeitől, és ha hihetünk merész jóslataiknak, hamarosan a Windows komoly vetélytársai lehetnek. Az idén év végén várható NLD 10-ben lesz mélyen beépített fájlkereső, és OpenGL alapú háromdimenziós ablakkezelés, amelyhez hasonlót most az Apple OS X-ben láthatunk.