Emma
9 °C
26 °C

Agymegosztás azúrparton

2001.05.28. 12:54
A többéves hagyományhoz híven idén is a francia riviérán, Nizzában osztotta az észt európai rokonai, barátai és üzletfelei számára a szoftvergyárból megoldásszállítóvá vedlő Novell. Felsővezetői víziókban, szoftvertanfolyamokban és szponzorpólókban bővelkedő hetet tudhatnak maguk mögött a résztvevők, és annyi tengeri kaját, amennyi Bayer Zsoltnak még maceszgombócból is sok lett volna.
A vogon királysírnak álcázott Acropolis konferenciaközpont zsúfolt auditóriumában tartott megnyitóbeszédében Jack L. Messman egykori és leendő, valamint Eric Schmidt jelenlegi CEO - a jövőben elnök és vezető stratéga - szólt a Cambridge Technology Partners nemrégiben bejelentett felvásárlásáról, amely egyesíti a Novell szoftvertechnológiáit és hálózati szolgáltatásait a Cambridge konzultációs és rendszerintegrátori szolgáltatásaival. A folyamat eredményeképpen a Cambridge a Novell leányvállalatává válik, a Novell pedig technológiai megoldásokat szállító cégből elektronikus üzleti megoldásokat nyújtó céggé alakul.

A platformfüggetlen CEO
Jack L. Messman
Jack L. Messman a Cambridge Technology Partners elnök-vezérigazgatói (CEO) posztját cseréli a vállalatát megvásárló Novellére. Karrierje során számos vállalat felső vezetésében dolgozott: a Cambridge előtt a Union Pacific Resources Group olajtársaságot, illetve a Mason Best Company befektetési bankot vezette. Jelenleg is igazgatótanácsi tag a Safeguard Scientifics, az USData és a RadioShack óriásvállalatoknál, korábban részt vett a Warner Amex Cable Communications és az MTV Networks igazgatótanácsában is. Érdekesség, hogy 1982-1983-ban egyszer már volt az akkor a Safeguard Scientifics által irányított Novell első embere. Vegyészmérnöki diplomáját egy harvardi MBA-val fejelte meg 1968-ban.
Lelkesítő szónoklatukban a cégvezetők szóltak arról is, hogy a korábban elsősorban hálózati operációs rendszereket (NetWare) fejlesztő cég egyre nagyobb súlyt helyez a Novell NDS eDirectory címtárra alapozott hálózati szolgáltatásaira. A címtártechnológia elterjedésének újabb lendületet adhat hogy a címtár a jövőben nem csak a Novelltől lesz ingyenesen hozzáférhető, hanem a címtárra különféle alkalmazásokat, szolgáltatásokat fejlesztő külső cégektől is. A Novell címtára immár 139 millió felhasználóval büszkélkedhet, és az összes címtár közül a legszélesebb körben kezeli a különféle platformokat - NetWare-en kívül Windows NT, Windows 2000, Linux, Solaris, Compaq Tru64 UNIX és IBM AIX operációs rendszereken is használható.

Egy hálózat, több platform

Kapd el a kalapom!
A Novell "One Net", vagyis "Egy Hálózat" víziója szerint multiplatformos környezetben a címtár biztosítja a kapcsolatot a különféle számítógéphálózatok - intranetek, extranetek és az internet - között, biztonságos hozzáférést nyújt a hálózati erőforrásokhoz, adatokhoz és információkhoz. A Novell eDirectoryja továbbra is az egyetlen címtár a piacon, amelyik az összes vezető operációs rendszeren működik - ez pedig lényegesen leegyszerűsíti a vegyes környezetek felhasználóinak, személyazonosságainak és erőforrásainak felügyeletét. A konferencián egy új vezeték nélküli technológia is bemutatkozott az eDirectory és eGuide termékekhez, amely mobilkommunikációs eszközökön - telefonon, palmtopon - is hozzáférhetővé teszi ezeket az alkalmazásokat.

A földszinti Technology Lab terminálrengetegében berendezett "One Net Solutions Village" (Egy Hálózat Megoldásfalu) a Novell teljes termékskáláját felvonultatta: a címtáron kívül szerepelt a jó öreg, és hamarosan új verzióval megjelenő NetWare operációs rendszer is, amely jelenleg az 5.1 verziónál tart - friss bejelentés a NetWare egy új, iFolder kódnevű funkciója. Az iFolder - amely önálló termékként is kapható lesz - az adatok bárhonnani elérését lehetővé tévő információfelügyeleti szoftver, amely képes több munkaállomáson frissíteni a felhasználók adatállományait, és webes hozzáférést is kínál azokhoz. Bemutatkozott továbbá a különféle platformokon egypontos bejelentkezést lehetővé tévő Novell Single Sign-on 2.1 csomag, valamint a Novell Modular Authentication Services (NMAS) - a biometrikus azonosító eszközöket (ujjlenyomat és retinaszkenner) is kezelő, címtáralapú jelszófelügyeleti szoftverrel jelentősen megnövelhető a hálózatok biztonsági szintje.

Platformfüggetlen instantportál

Egy hálózat, sok kocsma
Trendi új termék a Novell Portal Services 1.0 nevű e-business szoftver, amely olyasfajta instantportál csomag, melynek segítségével minden cég kikeverheti az igényeinek legmegfelelőbb vállalati portált. Ezzel a szoftverrel könnyedén személyre szabhatóak a külső érdeklődőknek, az alkalmazottaknak, a beszállítóknak vagy a disztribútoroknak szánt webes információk. A szoftver olyan keretrendszert biztosít, amelyik leegyszerűsíti a különféle egyéb szolgáltatásokhoz való hozzáférést is: a GroupWise együttműködési, a NetWare fájl- és nyomtatási, az iChain biztonságos extranetes hitelesítési, a DirXML adatszinkronizációs, a Novell OnDemand Services pedig digitális tartalom- és vékonykliens-hozzáférési szolgáltatásokat biztosít.

Az internetes szabványokra, így többek között a Javára és az XML-re épülő Portal Services a meglévő vállalati címtárakat használja, így egylépéses hitelesítést tesz lehetővé: az eDirectoryban tárolt személyazonossági adatokra támaszkodva készíti el az egyes felhasználók személyre szabott nézetét. Platformtól függetlenül leegyszerűsíti az összes hálózati erőforrás elérését: egyaránt használható NetWare, Windows NT/2000, Solaris és Linux operációs rendszereken. A Portal Services képes a felhasználó azonosításához szükséges adatokat a címtárban tárolni, így az intraneten már meglévő, de alapesetben további felhasználói nevet és jelszót igénylő, biztonságos webtartalom is gyorsan elérhető.

A Java atyja
Eric Schmidt
Dr. Eric Schmidt a Suntól igazolt át a Novellhez 1997-ben. Korábban 14 évet töltött a Sunnál, ahol kulcsfontosságú internet-technológiák, például a Java kifejlesztésében is jelentős szerepet játszott. A Sun előtt kutatóként dolgozott a legendás Xerox Palo Alto Research Center (PARC) számítógéptudományi laboratóriumában. A számítástechnika hőskorában a Bell Laboratoriesnél és a Zilognál is megfordult. Végzettségére nézve elektromérnök, doktori fokozatát számítógéptudományból szerezte a Berkeley-en.