Piroska
-2 °C
5 °C

Kezelhetetlen Zip formátumok

2003.08.13. 22:29
Az eredeti szoftver és annak két továbbfejlesztése ugyanazt a ".zip" kiterjesztést használja, de a különböző titkosítási módszerek miatt nem kezelik egymás fájljait.

A több mint tíz évvel ezelőtt létrehozott Zip az egyik legelterjedtebb tömörítési formátum. Az évek során több tucat olyan szoftver jelent meg, amely az összes zip végződésű fájlt olvassa és kitömörít, írta a Cnet. A program legújabb változatai azonban olyan biztonságosak, hogy a tömörített fájlokhoz szinte senki sem tud hozzáférni.

Túlságosan biztonságos

A Zip szabványt létrehozó PKWare szoftvergyártó vállalat idén kiadott egy biztonságosabb változatot, amely kizárólag a saját PKZip programjával használható. Egy hónappal később a WinZip, a legnépszerűbb Zip szoftver készítője szintén előállt egy biztonságosabb tömörítési eljárással, amely teljesen más titkosító algoritmust használ és egyáltalán nem kompatibilis a PKWare formátumával.

Mindkét program ugyanazt a hagyományos zip kiterjesztést használja, ezért lehetetlen megállapítani, hogy a megnyitandó fájl a három létező formátum közül melyiket használja: a szabványos eredetit, vagy valamelyik új, biztonságos változatot. Valószínűleg senki sem szeretne úgy elküldeni egy fontos fájlt, hogy azt még a jogosult személyek se tudják elolvasni.

Egymásra mutogatnak

Mindkét vállalat a másikat okolja a zavaró helyzet kialakulásáért. A WinZip vezetői azt állítják, hogy mindenképpen új biztonsági funkciót kellett beépíteniük a szoftverükbe, hogy ne maradjanak le a versenyben, de a PKWare titkosítási algoritmusa nélkül nem volt más választásuk, mint egy saját algoritmus kifejlesztése.

Amy Wohl független technológiai elemző úgy véli, hogy a Zip formátum legnagyobb előnye az volt, hogy nagyobb fájlokat is rá lehetett másolni egy floppyra, de a CD-írók megjelenése óta a Zip némiképp fölöslegessé vált. Ugyanakkor még van esély arra, hogy a biztonságos adattovábbításban még lehet valamilyen szerepe ennek a régi technológiának, de ehhez feltétlenül szükséges, hogy mindenki megállapodjon egy közös szabvány használatában - mondta Wohl a Cnetnek.