Árpád
-2 °C
3 °C

Linux alatt bütykölhető a Windows

2006.07.18. 10:30
Egy magyar fejlesztő tesztelésre kiadta a Linux alatt használható ntfs-3g illesztőprogram bétaváltozatát. A driver újdonsága, hogy a korábbi változatokkal ellentétben tetszőleges számú új fájl létrehozására illetve törlésére képes a Windows által kezelt lemezeken.

A Linux-NTFS driver fejlesztők levelezőlistáján egy magyar fejlesztő, Szakacsits Szabolcs pénteken bemutatta az új, ntfs-3g elnevezésű NTFS-illesztőprogram bétaváltozatát. A FUSE (File System in Userspace) alapon építkező driver a korábbi változatokkal ellentétben tetszőleges számú új fájl létrehozására illetve törlésére képes a Windows natív fájlrendszerében.

Ezzel az illesztőprogram első alkalommal teszi lehetővé, hogy az NTFS átfogóan használható legyen Linux alatt, méltatta a heise.de híroldal a fejlesztés jelentőségét. A korábbi, kernelbe integrált NTFS-driver csak a létező fájlok felülírására, illetve néhány hónap óta korlátozott számú új fájl létrehozására volt képes.

Még jelentősen gyorsítható

A részben a régi NTFS-kódon alapuló illesztőprogram készítője a bétaváltozat bemutatásakor a fejlesztése számos előnyére is kitért. Az első bechmarkok alapján a ntfs-3g gyorsabbnak bizonyult, mint a Linux saját fájlrendszerei közül az ext3 (third extended filesystem) vagy akár a 64-bites XFS. Szakacsits Szabolcs ezen kívül biztos benne, hogy a sebességet további finomítással a többszörösére lehet növelni.

Az illesztőprogram viszont messze van még az elkészüléstől, az ntfs-3g-hez mellékelt README-fájl több ismert problémát, illetve ezek kiküszöbölési módját sorolja fel. Így a hozzáférési jogok kezelése még nem működik, a Linux alól felpakolt fájlokhoz Windowsból csak az adminisztrátor éri el.

A driver ezen kívül nem működőképes 64 bites és az úgynevezett big-endian (a magasabb helyiértékű biteket és bájtokat a memóriában előrébb soroló) architektúrákban. A fejlesztő beszámolója szerint az ntfs-3g-t több mint 40 különböző NTFS-fájlrendszeren tesztelték, több millió fájlt törölve és hozva létre.

A másik ág

Anton Altaparmakov, az aktuális Linux-alapú NTFS-driver kezelője és fő szerzője dicsérően szólt az új fejlesztésről. A kód átnézése után viszont kritikát fogalmazott meg, szerinte az ntfs-3g olyan eljárásokat használ, amelyek a kernelben nem lehetségesek. Ez pedig megnehezítheti a forráskód integrálását.

Altaparmakov nemrégiben jelentette be, hogy maga is az NTFS-illesztőprogram erősen átdolgozott, jobb írási támogatással rendelkező változatán dolgozik. Úgy számolja, hogy az új változattal egy év múlva lehet készen.

Altaparmakov többször hangsúlyozta, hogy együttműködik az Apple-lel, és a meghajtóprogramja Mac OS-X-re portolását, illetve az operációs rendszer következő változatába integrálását tervezi.

Egyelőre bizonytalan, hogy az azonos célért küzdő két fejlesztési ág hogyan tud eredményre jutni, és mikor integrálhatják a Linux és Mac OS-X alá az NTFS-elérést biztosító illesztőprogramot. Szakacsits Szabolcs jelenleg elérhetetlen, az északi sarkkörön túli kalandtúrán vesz részt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?