Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Linux alatt bütykölhető a Windows

2006.07.18. 10:30
Egy magyar fejlesztő tesztelésre kiadta a Linux alatt használható ntfs-3g illesztőprogram bétaváltozatát. A driver újdonsága, hogy a korábbi változatokkal ellentétben tetszőleges számú új fájl létrehozására illetve törlésére képes a Windows által kezelt lemezeken.

A Linux-NTFS driver fejlesztők levelezőlistáján egy magyar fejlesztő, Szakacsits Szabolcs pénteken bemutatta az új, ntfs-3g elnevezésű NTFS-illesztőprogram bétaváltozatát. A FUSE (File System in Userspace) alapon építkező driver a korábbi változatokkal ellentétben tetszőleges számú új fájl létrehozására illetve törlésére képes a Windows natív fájlrendszerében.

Ezzel az illesztőprogram első alkalommal teszi lehetővé, hogy az NTFS átfogóan használható legyen Linux alatt, méltatta a heise.de híroldal a fejlesztés jelentőségét. A korábbi, kernelbe integrált NTFS-driver csak a létező fájlok felülírására, illetve néhány hónap óta korlátozott számú új fájl létrehozására volt képes.

Még jelentősen gyorsítható

A részben a régi NTFS-kódon alapuló illesztőprogram készítője a bétaváltozat bemutatásakor a fejlesztése számos előnyére is kitért. Az első bechmarkok alapján a ntfs-3g gyorsabbnak bizonyult, mint a Linux saját fájlrendszerei közül az ext3 (third extended filesystem) vagy akár a 64-bites XFS. Szakacsits Szabolcs ezen kívül biztos benne, hogy a sebességet további finomítással a többszörösére lehet növelni.

Az illesztőprogram viszont messze van még az elkészüléstől, az ntfs-3g-hez mellékelt README-fájl több ismert problémát, illetve ezek kiküszöbölési módját sorolja fel. Így a hozzáférési jogok kezelése még nem működik, a Linux alól felpakolt fájlokhoz Windowsból csak az adminisztrátor éri el.

A driver ezen kívül nem működőképes 64 bites és az úgynevezett big-endian (a magasabb helyiértékű biteket és bájtokat a memóriában előrébb soroló) architektúrákban. A fejlesztő beszámolója szerint az ntfs-3g-t több mint 40 különböző NTFS-fájlrendszeren tesztelték, több millió fájlt törölve és hozva létre.

A másik ág

Anton Altaparmakov, az aktuális Linux-alapú NTFS-driver kezelője és fő szerzője dicsérően szólt az új fejlesztésről. A kód átnézése után viszont kritikát fogalmazott meg, szerinte az ntfs-3g olyan eljárásokat használ, amelyek a kernelben nem lehetségesek. Ez pedig megnehezítheti a forráskód integrálását.

Altaparmakov nemrégiben jelentette be, hogy maga is az NTFS-illesztőprogram erősen átdolgozott, jobb írási támogatással rendelkező változatán dolgozik. Úgy számolja, hogy az új változattal egy év múlva lehet készen.

Altaparmakov többször hangsúlyozta, hogy együttműködik az Apple-lel, és a meghajtóprogramja Mac OS-X-re portolását, illetve az operációs rendszer következő változatába integrálását tervezi.

Egyelőre bizonytalan, hogy az azonos célért küzdő két fejlesztési ág hogyan tud eredményre jutni, és mikor integrálhatják a Linux és Mac OS-X alá az NTFS-elérést biztosító illesztőprogramot. Szakacsits Szabolcs jelenleg elérhetetlen, az északi sarkkörön túli kalandtúrán vesz részt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!