Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lecserélteti a Microsoft az Office-t

2006.01.31. 15:10
Carlos Armando Amado guatemalai programozó szabadalmi pert nyert a Microsoft ellen, ezért az Office 2003 és az Office XP Pro mostantól csak javítócsomaggal együtt telepíthető, sőt a Microsoft azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy az éppen futó Office-t is frissítsék.

"Egy bíróság nemrégiben úgy döntött, hogy a Microsoft Office Professional Edition 2003, a Microsoft Access 2003, a Microsoft Office XP Professional és a Microsoft Access 2002 kódjának bizonyos részei megsértik egy harmadik fél szabadalmi jogait" - áll abban a levélben, amelyet a redmondi cég idén januárban kezdett kiküldeni vállalati ügyfeleinek. "Ezért a Microsoft köteles elérhetővé tenni ezen termékek átdolgozott változatát, amelyben a törvénysértő kódot kicseréli."

Bár a felhasználók megtarthatják a gépeiken futó Office-verziókat, a mostantól telepített Word, Excel, Access és PowerPoint már csak frissítéssel együtt telepíthető, sőt a Microsoft azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy az éppen futó Office-t is cseréljék le. Ha valaki új programcsomagot telepítene, azt csak a szeptemberben az Office 2003-hoz kiadott Service Pack 2-vel együtt teheti, míg az Office XP telepítéséhez külön javítókészlet szükséges.

Bár a cég nem közölte, hány felhasználót érint az ítélet, a frissítés komoly fennakadásokat okozhat például azoknál a vállalatoknál, amelyek saját fejlesztésű Excel-makrókat futtatnak.

Carlos Armando pohara betelt

A szabadalmi per, amelyben egy kaliforniai bíróság tavaly jogerősen a Microsoft ellen ítélt, az Office-nak azt a részét érinti, amely az Access adatbázis-kezelő és az Excel táblázatkezelő közötti kapcsolatért felelős. A redmondi céget egy guatemalai fejlesztő, Carlos Armando Amado perelte be az Egyesült Államokban. A programozó azt állította, hogy a kérdéses Office-kódrészlet sérti egy 1994-ben bejegyzett szabadalmát. Az ügyben eljáró bíróság 8,9 millió dolláros kártérítést ítélt meg neki azokért az Office-példányokért, amelyeket a Microsoft 1997 márciusa és 2003 júliusa között adott el.

Azoknál a vállalatoknál, amelyek létfontosságú adataikat Access-adatbázisban vagy Excelben tárolják, a kockázatmentes átállás akár hónapokat is igénybe vehet. Bár a Microsoft azt ígéri felhasználóinak, hogy mentesülnek az olyan szabadalmi pereknek a jogkövetkezményeitől, amelyeket a redmondi cég a mostanihoz hasonló esetekben netalán elveszít, ezt a cég csak úgy vállalja, ha a szoftvert "azonnal" frissítik, mihelyt az új verzió elérhetővé válik.