Valér
2 °C
8 °C

Megnyitja formátumait a Microsoft

2005.11.22. 16:14
Most senki sem férhet hozzá szabadon a Microsoft irodai szoftvereinek fájlformátumaihoz, a 2006-ban megjelenő Office 12 szabványosított fájljait azonban bárki szabadon felhasználhatja.

Az irodai szoftverek piacát uraló Microsoft december elején benyújtja a Microsoft Office Open XML fájlformátumok technikai leírását az ECMA International európai szabványosító testületnek, amelynek a működését olyan nagyvállalatok támogatják, mint az Intel és az Apple Computer. Bár ez a szabványosítási folyamat több mint egy évig is eltarthat, a hosszas várakozás nem töri le a Microsoftot, és a cég az ISO (Internatnional Organisation for Standardization) szabványosítást is kezdeményezi majd.

A jövőnek dolgoznak

Az ISO szabványt nagy becsben tartják a kormányok, mert jobban megbíznak azokban a technológiákban, amelyeknek ismerik a részleteit és a működését. Emellett a Microsoft ilyen szabványokkal biztosíthatja, hogy a lementett szupertitkos dokumentumok évekkel később megnyithatók lesznek, és nemcsak régi szoftverekkel, hanem akár újakkal is.

Jelenleg hiába használ az Office 2003 modern XML alapú fájlformátumot, ahhoz csak licencdíj megfizetése után lehet hozzáférni, azaz nem készíthet bárki olvasó és szerkesztő szoftvereket. Szerencsére a szabványosítással egy időben a Microsoft a licencpolitikáján is változtat, és a Cnet információi szerint a vállalat eltávolít minden akadályt az Open XML fájlformátum iránt érdeklődő fejlesztők elől.

Persze keményen meg kell dolgoznia a Microsoftnak a sikerért, hiszen már megjelent a piacon a szintén XML-alapú OpenDocument (ODF) fájlformátum, amelyet nemcsak a fejlesztők férhetnek hozzá szabadon, hanem a felhasználók is, hiszen ebben formátumban menti el a fájlokat a teljesen ingyenes OpenOffice.org 2.0 irodai programcsomag. Az ODF mellett szól, hogy nem egy óriásvállalat agyszüleménye: a fejlesztésben részt vett az IBM, a Sun, a Novell, az Adobe és a Google is.

Nem olyan szabad?

Stephen O'Grady, a Redmonk elemzője kétkedve fogadta a Microsoft bejelentését, és szerinte a Microsoft nem feltétlenül hagyja majd, hogy más cégek is belenyúljanak az Office formátumaiba. A Cnet informatikai szaklapnak adott nyilatkozatában példáként megemlítette a C# programnyelvet és a Common Language Runtime szoftvert, amelyeket szintén szabványosított a Microsoft, és mindkettőt használják a nyílt forráskódú Mono projektben, ennek fejlődését azonban szemmel tartja a Microsoft.