Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Megjelent az új Microsoft Office

2003.10.22. 18:04
Az új programcsomag szerveralkalmazásokon és eltűnő dokumentumokon alapul. A redmondi szoftvergyár nem tartja komoly versenytársnak a nyílt forráskódú szoftvereket.
Az új Microsoft Office a megszokott - Word, Outlook, Excel és PowerPoint - alkalmazások mellett egy fejlett és drága szerverszoftvereket is tartalmaz, amelyek a források megosztásában és a csapatmunkában nyújtanak segítséget, függetlenül attól, hogy asztali vagy hordozható eszközök vannak-e a rendszerben.

Bill Gates a szoftver bemutatóján azt hangoztatta, hogy most jelentősen megnőtt a távolság a Microsoft programjai és a nyílt forráskódú programok között. Szerinte az új Office egyetlen komoly vetélytársa a két évvel ezelőtt kiadott Office XP.

A redmondi vállalat egyébként 150 millió dollárt áldoz hirdetésekre, amelyekkel arról próbálják meggyőzni a vállalatokat, hogy a bizonytalan gazdasági környezet ellenére érdemes megvenni az új programcsomagot.

Nem adják olcsón

A Microsoft Office legolcsóbb változata 149 dollárba, a legdrágább változata 499 dollárba, a szerverszoftver pedig több ezer dollárba fog kerülni. A SharePoint Portal Server alkalmazást például 5619 dollárért adja a Microsoft.

Az alkalmazások többségében alig történt változás, kizárólag az Outlook levelező ment keresztül jelentős ráncfelvarráson. A Microsoft azonban bemutatott egy fontos fejlesztést, az Information Rights Management szoftvert, amellyel a felhasználók korlátozhatják a dokumentumaikhoz való hozzáférést. A szoftver segítségével beállíthatják, hogy mely felhasználók olvashatják el, nyomtathatják ki vagy küldhetik tovább a dokumentumokat, illetve időzárat helyezhetnek a fájlokra, amely egy idő után gondoskodik a megsemmisítésükről, írta a New Scientist.