Piroska
-2 °C
5 °C

Szabad dolgozni

2005.07.25. 09:38
Általában nehéz lecserélni egy jól ismert szoftvert valami másra, az OpenOffice 2 azonban egyáltalán nem más. Szinte ugyanúgy működik, mint a konkurensei, viszont ingyenes. Kipróbáltuk az aktuális, 1.9.82-es bétaváltozatot, és bejött.

Az OpenOffice 2 fejlesztői tavaszra ígérték a végleges változat megjelenését, de még mindig foltozgatják a szoftvercsomagot, így most annak csak a bétaváltozatát lehet kipróbálni. Persze talán jobb is így, hiszen a csomag feltelepíthető a meglévő irodai szoftverek mellé, lehet ismerkedni vele, és bárki eldönheti, hogy érdemes-e egyáltalán várni a végleges verzióra. Valamivel rosszabb helyzetben vannak az EuroOffice 2005 magyar fejlesztői, ők ugyanis még egy bétát sem mutattak fel eddig, pedig a szoftvercsomag elkészülését már idén április elején bejelentették. Nehéz lehet irodai szoftvert gyártani.

Mindent elolvas

Egyszerű szövegszerkesztésben az OpenOffice jobb, mint a Word, és még az átállás is viszonylag zökkenőmentes, mivel nemcsak beolvassa doc kiterjesztésű fájlokat, de még menteni is tud a konkurens formátumba. A tesztelés során minden dokumentumot tökéletes kezelt, még a megőrült sajtósok által küldött két megabájtos sajtóközleményeket is, amelyek általában nem a töméntelen mennyiségű információ, hanem a bénán beillesztett céglogók miatt ilyen nagyok.

Néhány parancs és eszköz nevétől eltekintve az OpenOffice szinte ugyanolyan, mint a Word. Mondhatnánk azt, hogy a nyílt forráskódú fejlesztők egyszerűen lenyúlták a Microsoft menüit, de ez nem igaz, sokkal inkább az lehet a magyarázat, hogy egy szövegszerkesztő nem nagyon nézhet ki másképp. A bétaváltozat egyetlen komoly hiányossága, hogy alapból nincs benne az Index által is tesztelt helyesírás-ellenőrző - ezt a DicOOo nevű tündérrel kell letölteni a netről.

Magától ír


Klikk a képre!
Fontos újításként hirdetik a fejlesztők a karakterszámlálót, illetve azt, hogy most már két kattintással elérhető, nem a menük legmélyéről kell előbányászni. Ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy a szövegek pdf formátumban is elmenthetőek, így megspórolható az Adobe Acrobat ára is. Érdekes segédeszköz még az automatikus szókiegészítés: gépelés közben a szoftver megpróbálja kitalálni a leírandó szót, a korábban leírt szövegek alapján javaslatokat tesz, amit eztán egy gombnyomásra odabiggyeszt. A két ujjal pötyögőknek nagy áldás ez, de érdemes egy kicsit átállítani, hogy ne az enter gombbal fogadja el az ajánlatot, mert így a sorok végére rossz szavak kerülhetnek.

Az OpenOffice a csoportmunkát is támogatja. A fődokumentumba aldokumentumok köthetőek, így egy könyv szerzői külön-külön megírhatják ez egyes fejezeteket, és a fődokumentum automatikusan elvégzi az ábrák meg a fejezetek számozását. Ha például az első fejezetben van öt ábra, akkor a második rész első ábrája a hatodik lesz. A szövegek a beépített rajzolóval tehetőek színesebbé, illetve beszúrhatóak képek, képletek, hangok és videók is. Cégeknek biztosan fontos a bemutatókészítő, amelyben nagyon sok mintaoldal segíti a munkát, és a színes animációk végül flash formátumban is elmenthetőek, így roppant könnyű kirakni a webre az előadásokat.

Klónozott adatok

A táblázatkezelőre is könnyen rásüthető, hogy Excel-klón: hasonló a kinézete és a működése, megadhatóak a számformátumok, hatvanötezer sort kezel. Vannak makrók is, de ezek valószínűleg nem teljesen kompatibilisek a Microsoft-féle makrókkal; egy megnyitott Office 2003 mintafájlban elég sok rejtélyes hibaüzenetet találtam. Az adattündér segítségével kiszűrhetőek értékek, különbségek és arányok, tehát az OpenOffice komolyabb adatelemzésre is képes.

A szoftver külső adatbázisokat is kezel, így a közös céges címjegyzékben szereplő embereknek személyre szabott megszólítással lehet körlevelet küldeni közvetlenül a szövegszerkesztőből. Egy kereskedelmi rendszer bekötésével - amelyben szerepelnek az ügyfelek és a cég termékei - az adott ügyfél és termék kiválasztásával automatikusan lehet árajánlatot generálni, a táblázatkezelővel pedig külső adatbázisokban lévő adatokról is lehet statisztikát készíteni, mondta el nekem a Novell rendszermérnöke. (A Novell nemrég állt át az OpenOffice korábbi, stabil verziójának a használatára, amelynek a fejlesztésében is részt vettek.)

Szabad fájlok

Az OpenOffice az OASIS nevű nyílt dokumentumszabványt használja, amelynek a kezelését más cégek - még akár a Microsoft is - beépíthetik a szoftvereikbe. Ez egy tömörített XML fájlformátum, amely kevesebb helyet foglal a merevlemezen, mint a többi dokumentumfájl. Ennek az újításnak egyetlen hátránya van: az OpenOffice régebbi verziója most nem kezeli az új fájlokat. Az OpenOffice legfőbb erénye, hogy Windows, Linux és Mac OS X oprendszeren egyaránt fut, és huszonöt nyelven elérhető - a magyarítást az FSF.hu csapata végezte el. A végleges magyar változatban egyébként lesz helyesírás-ellenőrző is, valószínűleg a Németh László által kifejlesztett HunSpell.