Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Szabványosak lettek a Microsoft dokumentumai

2008.04.02. 15:05
Nemzetközi ISO szabvány lett az Office 2007 irodai programcsomagban használt fájlformátum, ami a Microsoft szerint újabb bizonyíték arra, hogy a technológiájukat a riválisok számára is szabadon hozzáférhetővé kívánják tenni.

Amíg a Microsoft nem szabványosította a szoftverei által használt OOXML formátumot, a világon semmi sem kötelezte arra, hogy a technológia a rivális termékekkel is kompatibilis legyen. A szoftvergyártó a szabványosítás előtt rengeteg kritikát kapott, többen azzal vádolták, hogy gyakorlatilag semmilyen választási lehetőséget nem ad a felhasználóknak: aki később is olvasni akarja a dokumentumait, annak továbbra is Microsoft Office programokat kell használnia. A Yahoo News szerint sokan aggódtak, hogy a Microsoft egyszer csak dobja a régi formátumait, és emiatt a régi fájlok olvashatatlanok lesznek.

Az OOXML szabványosítása mindkét problémára megoldás, mert biztosítja, hogy a rivális gyártók szoftverei is képesek legyenek OOXML fájlok olvasására és írására. Ráadásul nemcsak most, hanem még akkor is, ha a Microsoft továbblép. A szabványok fenntartásáért ugyanis nem a technológiát kifejlesztő cég felel, hanem a szabványt megszavazó csoport, amely ez esetben az International Standards Organization (ISO).

Folytatódik a harc

Van persze egy másik szabványos formátum is, a Sun Microsystems, az IBM és a Novell által támogatott OpenDocument Format (ODF), amelyet az ingyenes OpenOffice irodai programcsomag használ. Mindkét formátum úgy van kialakítva, hogy a számítógépek könnyen értelmezni tudják a fájlokat, és a régi fájlok tartalma akkor is könnyen hozzáférhető legyen, ha az irodai szoftverek egyébként nagyon megváltoznak.

Marino Marcich, az ODF-et támogató OpenDocument Format Alliance vezetője azt állítja, hogy az OOXML nem működik jól a rivális termékekkel, és hogy a kódnak egy része még mindig a Microsoft tulajdona. Ráadásul az Office 2007 használhat olyan OOXML formátumot, amely eltér az ISO által elfogadott szabványtól. A Microsoft azonban állítja, hogy az ISO szabványát akarják alkalmazni a termékeikben. A Cnet szerint az új, szabványos OOXML fájlformátumot használni kívánó cégeknek frissíteniük kell majd a termékeiket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!