Mátyás
-6 °C
1 °C

Nyílt forráskódú kóla

2001.04.16. 18:25
Az OpenCola két terméket gyárt. Az egyik egy peer-to-peer alapú internetes keresőszoftver. A másik egy nyílt forráskódú üdítőital.
"Cukros vizet akar árulni, vagy meg akarja változtatni a világot?" - rikkantott a legenda szerint Steve Jobs a Pepsi vezérigazgatójának John Sculleynak, mert szerette volna az Apple-hez csalogatni.

Nem tudjuk, hogy Cory Doctorow ismerte-e ezt az anekdotát, de az már az interneten is megtekinthető, hogy cége egyszerre szeretné megváltoztatni a világot, cukros vizet árulni, és a kettővel együtt jókora marketing-előnyhöz jutni.

Kóla, ami keres

Szabad a kotyvasztás
Gyors a keresés
A "cola" voltaképpen egy betűszó. Jelentése: collaborative object lookup architecture, vagyis kollaboratív objektumkereső architektúra. Magyarul egy Napsterhez hasonló p2p, vagyis asztali számítógépek hálózatán alapuló internetkereső rendszer.

Az OpenCola előnye, hogy működéséhez nincs szüksége keresőpókra (spider), vagyis a hagyományos internetes keresők által használt szoftverre, amely automatikusan barangolva gyűjti az oldalak adatait a kereső adatbázisához. A keresőpók, az adatbázis és az adatbázis feldolgozása itt a felhasználók gépén apró részegységekben történik egy elosztott számítási modellben - a rendszer így részben a Napsterre, részben a Seti@Home-ra hasonlít.

A felhasználó a gépén futó OpenCola Folderba nagylelkűen bedobálja kedvenc vagy érdekel linkjeit, amelyet a szoftver automatikusan indexel és értékel. A rendszer - amelyben fájlok helyett linkek utaznak - ugyanakkor fordítva, keresőként is működik. Ha sikerül pár millió felhasználót elhódítania, még az internetes keresők jelenlegi királyát a Google-t is letaszíthatja trónjáról.

Kotyvasztás mindenkinek

Az OpenCola ugyanakkor a nevének megfelelően kólát is gyártat, méghozzá nyílt forráskódút.

Hogy van ez? A cég honlapján nyilvánosságra hozta a kóla receptjét, amely az üdítős dobozokon is szerepel, méghozzá a Richard Stallman-féle általános felhasználói licenccel. Ez azt jelenti, hogy a megadott hozzávalókkal (különféle természetes olajok, citromsav, cukor koffein) a bátor fejlesztők kedvük szerint kísérletezhetnek - amennyiben hajlandók megosztani receptjüket.

Az OpenCola ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a házilag kotyvasztott kóla zúzódásokat, függőséget és lelki betegséget okozhat, arról nem is beszélve, hogy a koffein viszonylag pirinyónak tűnő mennyiségben is halálos lehet.