Mátyás
-6 °C
1 °C

Szabad szoftverrel spórolnak a magyar önkormányzatok

2003.07.03. 10:45
Egyre több szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkező hazai önkormányzat tér át szabad szoftverekre, hogy így csökkentse költségeit. Esztergom és Mezőberény is ingyenes Open Office irodai programcsomagot használ a Microsoft Office helyett.
Esztergom önkormányzata már hosszabb ideje igyekszik kihasználni a nyílt forráskódú szoftverek jelentette előnyöket. A Polgármesteri Hivatal informatikai vezetője, Fekete József lapunknak elmondta: amennyiben a hivatal mintegy 140 számítógépén Microsoft Office-t használnának, az hozzávetőleg tizennégymillió forint, a gépcserék ütemében 3-4 évente megismétlődő kiadást jelentene. Ennek kézenfekvő alternatívájaként kínálkozott az ingyenesen használható OpenOffice. Rövid próbaidőszak után a hivatal vezetése az OpenOffice használata mellett döntött.

Hárommilliót megspóroltak

A bevezetést fokozatosan végezték, a meglévő számítógépekről nem távolították el a Microsoft Office-t, a hardverállomány bővítése során beszerzendő újabb számítógépekre azonban már nem vásárolták meg, hanem OpenOffice-t alkalmaztak helyette. Jelenleg a hivatal vegyes rendszerben működik, az állomány egyharmadán már OpenOffice, illetve MagyarOffice található, a további cserék az állomány bővítését követik. Ezzel mostanáig mintegy hárommillió forintot sikerült a városnak megtakarítania.

Nem volt még oktatás

Az új program alapfunkcióiban olyannyira hasonló az eddig használthoz, hogy a számítástechnikában kevésbé jártas felhasználók számára az átállás nem okozott nehézséget, a szövegszerkesztő alkalmazást jóformán meg sem tudták különböztetni a Wordtől. Szervezett oktatásra nem volt tehát szükség, csupán egy rövid magyarázatra a telepítés után.

Problémák csupán a bonyolultabb feladatokat, például a körlevélszerkesztést, a bonyolultabb táblázatok készítését végző munkatársak esetében mutatkoztak, ahol a részletesebb oktatás hiányában egyenlőre még nem történhetett meg a váltás

A meglévő dokumentumok használatában nem mutatkozott fennakadás, mivel az átlagosnál bonyolultabb (többszörösen beágyazott táblázatokat, makrókat tartalmazó) dokumentumokat nem használtak. Viszonylag ritkán egy-egy kívülről érkező dokumentum esetében fordul csak elő, hogy megnyitásához Microsoft Office-ra van szükség, mindez azonban nem jelent érezhető nehézséget a munkatársak számára.

Mezőberény mindent lecserélt

Más utat követett a mezőberényi önkormányzat, tudtuk meg Gábor István informatikustól. Abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a polgármesteri hivatal teljes számítógépállományát egyszerre tudták korszerűsíteni. Az új gépekre egységesen OpenOffice került. A felhasználók személyes oktatása mellett egy saját készítésű, a leggyakoribb funkciók részletes ismertetését tartalmazó kézikönyvet is készítettek. A Microsoft Office-t csupán négy helyen tartották meg, arra az esetre, ha egy-egy különösen bonyolult dokumentum érkezne.

A külső kommunikációs problémákon várhatóan jelentős mértékben enyhít majd az OpenOffice új, pdf formátumba is menteni képes verziójának megjelenése. A váltás kezdeti nehézségei után a felhasználók hamar megbarátkoztak az új program használatával, és mára, a hivatal vezetőit is beleértve mindenki elégedett vele - tette hozzá Gábor István.

A kezdeményezéssel az említett önkormányzatok nincsenek egyedül, információink szerint számos más hazai önkormányzat (Gyula, Kisbér, Százhalombatta, Érd, Polgár, stb.) valamint egyéb kormányzati szervek, cégek, magánszemélyek áttértek vagy megkezdték az áttérést az alternatív irodai programcsomagok használatára.