Antal, Antónia
3 °C
9 °C

RealNetworks: irány a nyílt forrás

2002.07.24. 07:48
Az online sugárzott hangot és mozgóképet egykor elsőként kezelő szoftver gyártója a Microsoft piaci nyomása alatt radikális lépésre szánta el magát: nyílt forráskódúvá teszi a Windows Media formátumokat is támogató multimédia technológiáját. A dolgot úgy hívják: Helix Universal Server.
A RealNetworks produktumai egytől egyig előkelő helyen szerepelnek a világon valaha elterjedt legellenszenvesebb szoftverek között - összetettben talán egyetlenként verik a Microsoft termékpalettáját. A RealAudio és RealVideo hosszú ideig az egyetlen multimédiás online sugárzási technológia volt. Mindez azonban nem volt elég, hogy az egyeduralmuk alatt álló piaci szegletet programtervezési áttöréssel, marketing offenzívával, ideológiai vagy fizikai fenyegetéssel, esetleg körbeszigszalagozott petárdával megvédjék a Microsofttól, miután Gatesék rádolgoztak saját tartalomsugárzási technológiájukra és ingyenesen kezdték terjeszteni azt.

Bár a Microsoft viszonylag lassan terjeszkedett a RealNetworks rovására, a részvényesek nem tudták nem észrevenni, hogy aki felkerült a képzeletbeli redmondi halállistára, arra idővel mindig tutira ráhúzták fekete filccel a keresztet. A vélekedés lekókadó részvényárfolyamban öltött képet.

A kodek marad

A RealNetworks által hétfőn bejelentett Helix Universal Server két jelentős jellemzővel bír: a Real majdnem teljességében nyilvánosságra hozza forráskódját - biztos kivételt képez a tömörítési eljárásukat tartalmazó kodek. A másik húzás, hogy a feltárandó szoftver támogatja a Microsoft tartalomsugárzási technológiáját. A Helix négyszer olyan gyorsan fut Windows környezetben, mint a Microsoft médiaszerver programja, állítja a Real (bármit is jelentsen ez).

A vállalat elmondása szerint a Windows Media támogatás nem lopott Microsoft kódból származik, hanem egy általuk írt programból, amely tökéletesen imitálja a WM kódolást. Ezt egyedülálló módon "tisztaszobában" végzett kódvisszafejtéssel (reverse engineering, fordított tervezés) érték el. Érdekesség, hogy az amerikai törvények szigorúan büntetik a koszos szobában végzett visszatervezést, míg a legális "tisztaszobás" eljárást maga a Microsoft is előszeretettel alkalmazta versenytársai eltiprása során.

Az egyébként kézenfekvő következmény, hogy a Microsoft mindezért bepereli a Realt, a fentebb taglalt módszerek illetve a redmondi óriásvállalat ellen folyó trösztperrel összefüggésben sem valószínű. Az elemzők szerint Gatesék azért sem mennek perre, mert azzal egyszerre több per elbuknásának kockázatát vállalnák.

Előkép

Trösztileg érdekes összefüggés, hogy a Microsoft leszorított Netscape 1998 márciusában szintén forráskódja megnyitása mellett döntött. Korabeli vezérigazgatójuk, John Barksdale akkoriban úgy vélte, hogy a Netscape ezáltal "tehetséges fejlesztők gyakorlatilag kimeríthetetlen tömegéhez" férhet hozzá. A dolog elképesztően lassú és körülményes fejlesztési projektté változott, miközben a Microsoft gyakorlatilag átvette az internetet.

A Real közleménye szerint a forráskódot kilencven napon belül hozzák nyilvánosságra, szakértők szerint remélik, hogy nem a Netscape spirálját követik majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!