Árpád
-2 °C
4 °C

Nyilvános kódra vált a Real

2002.10.31. 16:36
A RealNetworks a héten nyilvánosságra hozta lejátszóprogramja forráskódjának nagy részét, azt remélve ettől a lépéstől, hogy így gyorsabban megy majd végbe a szofter átültetése mobilokra és kéziszámítógépekre. A Microsoft szerint a kezdeményezés pusztán színjáték: a Real csupán a megítélésén kíván javítani.
A RealNetworks kedden nyilvánosságra hozta audio- és videolejátszója forráskódjának nagy részét. A cég a tervek szerint decemberben megjelenteti a szerverszoftvernek és a kódolóprogramnak is a forráskódjait, írta a Wired.

Hatékonyabb átültetés

A megosztott forráskódtól a RealNetworks elsősorban azt reméli, hogy szoftverének különböző típusú számítógépekre, mobiltelefonokra és kéziszámítógépekre való átültetése a több ezer fejlesztő révén gyorsabban és hatékonyabban megy majd végbe. A seattle-i központú cég a kód egyes elemeit, például a programba integrált CD-író kódját egyelőre titokban tartja.

A RealNetworks két típusú licencet adott ki: egyet magányszemélyek, egyet pedig cégek részére. A résztvevőknek a fejlesztéseiket hozzáférhetővé kell tenniük a közösség többi tagja számára. A cégeknek jogdíjat kell fizetniük minden olyan, kereskedelmi forgalomba került program után, mely erre a forráskódra épül.

A lépés része a RealNetworks júliusban bejelentett, Helix elnevezésű kezdeményezésének. A bejelentés óta kétezer fejlesztő jelezte részvételi szándékát a RealNetworks Helix weboldalán.

A Real orrhosszal vezet

A RealNetworks szoftverei jelenleg 300 millió felhasználó - nagyrészt magánszemélyek - gépén találhatók meg. A cég célkitűzése az, hogy 5 év múlva, a mobilokra, kéziszámítógépekre írt programokkal együtt 1 milliárd felhasználója legyen, mondta Rob Glaser vezérigazgató. A comScore Media Metrix piackutató cég szerint a RealNetworks kissé megelőzte a piacon a Microsoftot: a böngészőkbe integrált médialejátszókat nem számítva 31 millió lejátszója van a piacon a Microsoft 30,1 milliója ellenében.

A Microsoft teljesen eltérő utat követ: szigorúan őrzi a forráskódjait, a nyílt forráskódú rendszereket - például a Linuxot - a cég veszélyes ellenfélként kezeli. Az elmúlt pár évben a Microsoft 500 millió dollárt fektetett a Windows Media-termékek fejlesztésébe, de bevétele eddig még nem származott a szoftverből, írta a Salon.com. Sokak szerint ugyanaz a stratégiája, mint annak idején a böngészőháborúban: szinte kimeríthetetlen forrásai révén elárasztja a piacot jó minőségű, ingyenes termékekkel, és így később már behozhatatlan előnyre tesz szert.

A Microsoft szerint csak trükk

A Microsoft szerint a RealNetworks Helix kezdeményezése csak egy trükk. "A Real színházat csinál a nyílt forráskódból, hogy megváltoztassa a fejlesztők körében róluk kialakult képet, mely szerint nehéz velük együtt dolgozni, és túl szigorúak a licencelési szabályaik" - mondta Michael Aldridge, a Windows Digital Media vezető termékmenedzsere.

Richard Doherty, a The Envisioneering Group piackutató cég igazgatója szerint viszont RealNetworksnek feltétlenül vállalnia kellett ezt a stratégiai fontosságú kezdeményezést, hogy lépést tarthasson a digitális média ugrásszerű fejlődésével.

Attól függetlenül, hogy támadni vagy védekezni akart a Real ezzel a lépéssel, az mindenesetre segít különbséget tenni a RealNetworks a Microsoft között, mondta Max Flisi, az IDC elemzője. Szerinte a RealNetworks valami olyasmit akart tenni, ami különbözik az elterjedt "Adjuk ki az új verziót, és mondjuk azt, hogy kétszer gyorsabb" hozzáállástól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?