Nyílt forrású Windows?

2000.02.18. 18:50
A Microsoft hajlandó lenne közzétenni a Windows forráskódját, ha ezzel lezárulhatna az a per, amelyet az amerikai igazságügyminisztérium indított a szoftvergyártó óriásvállalat ellen, nyilatkozta Bill Gates a Bloomberg hírtelevíziónak adott interjújában.

Bill Gates: "Igen. Ha csak ennyiről lenne szó."
Gates elmondta, munkatársai minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy "a lehető legkedvezőbb eredményt érjék el" abban a perben, amelyet piaci erőfölénnyel való visszaélés címén indított ellene az USA igazságügyminisztréiuma és tizenkilenc állam.

A forráskód nyílttá tételével a Microsoft jelenlegi vetélytársainak is lehetőségük nyílna, hogy a saját maguk fejlesztette Windows verziót versenyeztessék a Microsoft termékével, amely jelenleg a világ személyi számítógépeinek kilencvenöt százalékán fut. Ez a virtuális monopólium vezetett ahhoz, hogy végül az állam azzal vádolja a vállalatot, hogy piaci pozíciójával visszaélve próbálja megkárosítani a fogyasztókat.

A Microsoft szóvivője, Greg Shaw azonban lecsapta a szenzációértékű hírt: Gates nem mondta, hogy a Microsoft a Windows forráskódjának közzétételét tervezi. "Nem mondott semmi olyat a forráskódról, amit most neki tulajdonítanak. Mindössze arról beszélt, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megegyezzünk a perben, és ebben semmi újdonság nincs" - mondta Shaw. Matthew Winkler, a hírműsor főszerkesztője erre így reagált: "Amit mondtunk, azt megmondtuk."

Az interjú során Gates valóban azt mondta, hogy nem tervezik nyílttá tenni a Windows forráskódját, hogy versenyezhessenek a Sun Microsystems nyílt kódú Solaris oprendszerével. Valójában úgy vélekedett, hogy a zárt forráskód jelenlegi állapotában biztonságossá teszi a Windowst. Ezután azt mondta, hogy mindent megtesznek az elfogadható peren kívüli megegyezésért.

Az interjú végeztével kihúzták a kamerákat konnektorból, a szemetesbe dobták a papírpoharakat, és a riporter még utoljára megkérdezte Gatest, hogy mégis nyílttá tennék-e a forráskódot, ha a Microsoft-per rendezése ezt megkívánná. Gates ekkor elmosolyodott, és azt mondta: "Igen. Ha csak ennyiről lenne szó."

A magát nemrégiben alacsonyabb pozícióba kérő szoftvermogul, egyébként közvetlenül a Windows2000 ünnepélyes bemutatója után nyilatkozott, ahol egyébként személyes színpadi jelenlétével emelte az esemény hangulatát. A San Franciscói shown közvetlenül előtte lépett fel Patrick Stewart, akit a szakemberek amúgy Star Trek - Új Generáció, Jean Luc Picard kapitányaként ismernek (valamelyik korábbi bemutatóról egy konszolidáltan dögöt Rolling Stones zenére is emlékezem - már akkor sem vállalták fel a dessz-metált).

A Microsoft-részvények árai a nyilatkozatot követően stabilan, de inkább meredeken emelkedtek. De ez akkor is így lenne, ha a Microsoft kirúgná összes szemüveges munkatársát, és a jövőben mesefigurás levestészta gyártására állna át.

Gatesnek különben igaza volt. A belső források szerint a felperes állam ragaszkodik a Microsoft feldarabolásához. A felek jövő héten Jackson bíró előtt folytatják az egyezkedést. Amennyiben nem jön létre kompromisszum, a bíró dönt a Microsoft jövőbeli sorsáról.  • Tippek
  • Lakáshitel