Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Muppet-halandzsával a Microsoft ellen

2003.02.17. 12:30
Miután kiderült, hogy a Microsoft szándékosan úgy tervezte meg az MSN oldalait, hogy azokat Opera böngészővel ne lehessen megnézni, az Opera humoros visszavágásként különkiadást jelentetett meg szoftveréből. Az Opera 7 Bork Edition minden weboldalt korrektül megjelenít, az MSN oldal valódi szövegét azonban a Muppet Show svéd szakácsa, Bork halandzsájával helyettesíti.
"Ez természetesen egy vicc" - nyilatkozta Mary Lambert, az Opera termékmenedzsere. "Az MSN szerver szándékosan eltorzított oldalakat küld az Opera-felhasználóknak, a Bork böngésző pedig jól példázza, hogy a böngészők is képesek a tartalom elferdítésére. A lényeg azonban az, hogy a web sikere a szoftverfejlesztők és website-fejlesztők együttműködésén múlik, ezért fontos felülemelkednünk a cégek versengésén." - mondta Lambert.

Büntető akcentus

Az Opera az interneten évek óta elérhető "enchefelator" nevű konvertálóprogramot építette a Bork böngészőbe. Az MSN híroldalán például a "Today on MSN - Snowstorm slams NY" főcím helyett "Tudey oon MSN - Snoosturm slems NY" szerepel. A böngésző csak a szöveget "borkosítja", a képek, számok és az oldal szerkezete változatlan marad.

Személyre szabottan olvashatatlan

Mint már korábban írtuk, az MSN figyeli, hogy mely böngészővel érkezik a látogató, és más-más fájlt küld a Netscape, az Opera illetve az Explorer használóinak. Az Opera számára generált HTML oldalak olyan speciális Style Sheet-et tartalmaztak, amely arra utasította a hetes verziószámú böngészőt, hogy a szöveget 30 képponttal balra tolja el. Így az oldal egy része láthatatlan volt, máshol meg nagy fehér foltok tátongtak.

Az Opera tiltakozása után a Microsoft átalakította az MSN-oldalt, így a 7-es verziójú Opera böngészővel már olvasható, a korábbi verziójú Operák azonban továbbra sem működnek tökéletesen az MSN oldalain, így a Hotmailen sem. Az Opera sajtóközleménye szerint teljesen szükségtelen külön formázott MSN-oldalt küldeni az Opera böngészőkre, mivel azok képesek megjeleníteni az Explorerre készült oldalakat.  • Vennék
  • Hírek