Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Elkészült az Opera 9

2006.06.20. 15:00
Megjelent és ingyen letölthető Opera 9 böngésző. A letöltéskezelőbe beépítették a BitTorrent fájlcserélőt, és vannak kiegészítő szoftveres kütyük is, bár ez utóbbiakat jobb lett volna mellőzni. Gyorsteszt.

A norvég Opera Software érdekes újdonságokkal bővítette amúgy is igen fejlett böngészőjét. Beleépítették a BitTorrent letöltőprotokoll támogatását, azaz mostantól nem kell különálló fájlcserélő szoftvert futtatniuk azoknak, akik filmek és zenék kalózmásolatát az OpenSuse telepítő dvd-jét szeretnék letölteni. Csak rá kell klikkolni a torrent linkre, és automatikusan elindul a letöltés. Igaz, kicsit lassan. Ráadásul nincs sok lehetőség a finomhangolására sem: a letöltés indításakor be lehet állítani a letöltés és a feltöltés maximális sebességét, utólag azonban már nem, noha erre is szükség lehet. A beépített BitTorrent emiatt legfeljebb az új torrentezőknek nyújt segítséget, a profi letöltők jobban járnak, ha továbbra is az Azureust vagy az uTorrentet használják.

Ügyes és csúf

Valami furcsa oknál fogva az Opera fejlesztői nem bírták ki, hogy ne építsenek úgynevezett widgeteket, azaz szoftveres kütyüket a böngészőbe. Ezek arra valók, hogy bizonyos webes szolgáltatások - naptár, időjárás-előrejelzés - használatához ne kelljen betölteni egy teljes weboldalt, csak egy aprócska, ugyanakkor szép kis grafikus kütyüt. Windows alatt szépek, Linux alatt azzonban kifejezetten randák az Opera kütyüi, ki is kapcsoltam mindet, mivel nem találtam igazán hasznosat. Egyébként is jobb lenne, ha a Firefoxhoz hasonlóan inkább kiterjesztéseket lehetne a böngészőhöz illeszteni, és a hasznos webes szolgáltatások - például: del.icio.us - beépülhetnének a menürendszerbe.


Egyszerű torrentkezelés

Az Opera 9 kezelőfelülete valamivel átláthatóbb, mint a Firefoxé, és a használata roppant egyszerű, mivel minden funkcióhoz van billentyűparancs, egérmozdulatokkal is lehet navigálni, és minden személyre szabható. Egyéni ízlés szerint beállíthatók a keresőmotorok, és minden egyes weboldalnál külön megadható, hogy betölthetik-e a szkripteket, cookie-kat, animációkat és háttérzenéket, azaz jól lehet blokkolni a túlburjánzó hirdetéseket. Hangvezérlés is van, de csak angol nyelven, Windows 2000 vagy XP operációs rendszeren.

Minden van

Természetesen az Operában vannak böngészőlapok, és a véletlenül becsukott lapok újra előkereshető a kukából. Emellett van beépített emailkliens, irc-kliens, rss-hírfolyamolvasó. Az Opera 9 támogatja a legújabb titkosításokat, van benne kamuoldal-hárító (anti-phishing), és automatikusan letölti a biztonsági javításokat.


Ronda ányékok