Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Új böngészőprogram mobiltelefonokra

2002.10.15. 17:04
Az Opera Software nevű cég új böngészőprogramot fejlesztett ki a mobiltelefonokra. A vállalat fejlesztési-igazgatója, Haakon Wium Lie nemes egyszerűséggel a mobil Internet forradalmának nevezte új fejlesztésüket.
Miközben számos hagyományos oldalt képesek lennének az internetezésre is használható mobiltelefonok megjeleníteni, a marokfónok képernyője túl kicsi és keskeny. Így ahhoz, hogy a hagyományos, nagyobb monitorhoz tervezett oldalakat a mobilosok is élvezhessék, nem csak le és fel, hanem jobbra és balra is "tologatniuk" kell az oldalt ahhoz, hogy végignézzék. Ez pedig számos felhasználót rettent vissza. Az Opera böngészője annyiban új, hogy automatikusan újraméretezi az oldalt, így már csak lefelé kell gördíteni, hogy az olvasható legyen. Lie azonban azt is hozzátette, hogy ez a böngésző nem minden oldalhoz tökéletes, ám a legtöbbhöz jól használható.

Pesszimista elemzők

Nagyratörő álmok
Az Opera Software a világ harmadik legnagyobb böngészőprogram fejlesztő. A cég ezzel a programjával kíván betörni a vezeték nélküli alkalmazások piacára, melyet jelenleg a Microsoft ural. Az oslói székhelyű vállalkozás szoros együttműködésre törekszik a Psionnal, az Ericssonnal, illetve a Matsushitával, hogy megfelelő ellenfele legyen Bill Gates cégének.

Ugyanakkor Michael Gartenberg, a Nomura International elemzője pesszimistább a fejlesztéssel kapcsolatosan. Gartenberg azt hangsúlyozta, hogy az Opera új böngészője nem képes különbséget tenni az egyes oldalak milyensége között, holott olyan speciális területek felé kancsingat, mint hogy térképeket töltsenek le a mobiltelefonokra a program segítségével. Az elemző azzal szemben is kételyeit fejezte ki, hogy a teljes internet elérhető legyen a vezeték nélküli alkalmazások számára, hiszen számos szolgáltatás túl drága a felhasználóknak.

Mindenesetre az Operának még van ideje a további finomításokra, hiszen a program piacra dobását 2003-ra tervezik. A fejlesztésben szorosan együttműködnek a Nokiával. Lie reményei szerint a közeljövő új Nokia-mobilokra már ezt a szoftvert installálja a cég.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!