Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Képek a Longhornról

2005.04.27. 10:40
A Windows XP Professional x64 Edition régóta várt operációs rendszer: a 64 bites x86-os processzorok már két éve a piacon vannak, most végre elkészült hozzájuk a szoftver. De még a héten a boltokba kerül az Apple újdonsága, a Tiger is, ráadásul megjelentek az első fotók a Longhornról.
#alt#
Windows XP x64
A Microsoft keddtől szállítja a Windows 64 bites verzióját, ezzel megkezdődhet a 64 bites alkalmazások kora. A Windows XP Professional x64 Edition és a Windows Server 2003 x64 Edition ugyanannyiba kerülnek majd, mint a régebbi, 32 bites változatok. Azt még nem lehet tudni, hogy a boltok polcain mikor találkozunk az új rendszerekkel.

Várva várt

A két új szoftver nem érkezett túl korán: az AMD már közel két éve árulja az Athlon 64 sorozatot, ezek a processzorok voltak az első olyan x86-kompatibilis processzorok, amelyek képesek kezelni a 64 bites kódot. Idén az Intel is bevezette a 600-as Pentiumot, ami a megnövelt gyorsítótár mellett a kiterjesztett kódot vonultatta fel az 500-as Pentiumokhoz képest.

A két nagy gyártó tehát tárt karokkal fogadja az új rendszereket, rövidesen indulhatnak a tesztek, kiderül, mekkora gyorsulást jelent a 64 bit. Ugyanakkor megjelent az aggódok tábora is: bár a friss Windows XP és Server 16000 új drivert kapott, pár régebbit kipotyogtattak belőlük, így sokan félnek, hogy kedvenc rendszerükkel nem lesz kompatibilis az új kor.

Az első fotók

#alt#
Longhorn
#alt# Mindeközben a Microsoft megjelentette az első fotókat a Longhornról. Sok minden nem derül ki belőlük, csak halvány képet kaphatunk az Avalon felületről. Az mindenesetre látszik, hogy az ígéreteknek megfelelően a dokumentumok ikonjai az első oldalak kicsinyített képét mutatják, a fájlokat pedig egy virtuális könyvtárba rendezhetjük.

Bár a Longhorn kinézete még nem végleges, az átlátszó ablakok és más grafikus trükkök mindenképpen megjelennek majd a boltokba kerülő verzióban. Az egyik leglátványosabb újdonság kétség kívül az Aero Glass felület lesz, melynek köszönhetően az átlátszóvá váló ablakok lényegesen látványosabban tűnnek és jelennek majd meg, mint eddig. Ebből viszont nem látszik semmi a képeken.

Szerény igények

A Microsoft szerint az Avalon futtatása közel sem igényel majd akkora teljesítményt, mint azt korábban gondolták. Ugyanakkor egyes funkciókat ki is lehet majd kapcsolni, ha esetleg lassabb lenne a gépünk. Ekkor úgy néz majd ki az új Windows, mint az XP.

A program első bétaverziójának megjelenésére júliusig kell várni. Egy második bétáról is van szó, de a végleges Longhornak elvileg jövő nyáron piacra kell kerülnie. Az már biztos, hogy az új operációs rendszer 32 és 64 bites verzióban is megjelenik majd. Ugyanakkor az eredetileg még a Longhornba szánt új típusú fájlrendszer most már biztos hogy kimarad az operációs rendszerből.

Este hattól, pénteken

#alt#
Tiger
Az Apple újdonsága, a Mac OS X v10.4 Tiger pedig pénteken kerül az üzletekbe. Azok a vevők, akik a társaság online boltján keresztül rendelték meg az új operációs rendszert akár előbb is birtokba vehetik, sőt, egyes információk szerint már ki is szállították az első példányokat.

A megjelenés hivatalos dátuma április 29, délután hat óra, bár ez nem jelenti, hogy a világon mindenhol megvásárolhatjuk majd az új operációs rendszert ekkor. Mindenesetre az Egyesült Államokban, Japánban, Nagy-Britanniában és Magyarországon érdemes elnézni a boltokba, itthon tíz helyen lesz megvásárolható a Tiger.

Fejlettebb keresés

Az új operációs rendszer közel 200 újdonságot tartalmaz. A legnagyobb újítás a Spotlight technológia, amellyel pillanatok alatt találhatunk meg bármilyen anyagot, amit a Mac lemezén vagy a hálózat kötetein tárolunk. A Spotlight képes a dokumentumokon belül, illetve az azokhoz kapcsolódó metaadatok között is keresni, így mindenféle állományban — elektronikus levelekben, képek között, naptári és címlista bejegyzésekben és akár Microsoft Office anyagok tartalmában is — képes megtalálni a keresett kulcsszavakat.

A Tiger másik nagy újdonsága a Dashboard-rendszer. Ez a szolgáltatás apró segédprogramokat tartalmaz, például időjárási előrejelzéseket, tőzsdei árfolyamokat, repülőtéri adatokat, mértékegységek átváltásait, vagy akár a saját naptárunk és telefonkönyvünk bejegyzéseit. A kis Dashboard programok egyetlen kattintásra ugranak elő, majd dolguk végeztével pillanatok alatt bújnak el ismét. A Tiger természetesen 64 bites operációs rendszer, de a 32 bites kódokat is képes futtatni.

Fekete dobozt a Windowsba!
A Microsoft fekete dobozt épít a Windowsba. A fejlesztés a már ismert hibajelentőnél lényegesen több információt küld a társaság alkalmazottainak a számítógép állapotáról. Az eszköz félautomatikusan postázza a hiba jelentkezésekor futó programok, dokumentumok listáját. Persze a szolgáltatást le is lehet tiltani, de az elküldendő üzenetet a felhasználók szerkeszthetik, kitörölhetik belőle a pikáns részeket. Csak engedélyezés után láthatják a Microsoft alkalmazottai a hibalistát. A beérkező adatok alapján aztán a programozók megpróbálják kijavítani a problémát, ha az a kódban van.