Windows-javítások az Y2K után

2000.01.13. 17:35
A 2000. év probléma nem január elsején volt, akkor csak elkezdődött. A kettővel kezdődő évszámot lassan két hete szokjuk már, de továbbra sem lehet mindenki biztos benne, hogy programjai is felismerik a dátumváltást. Attól még vígan elindulhat a gép, ha az operációs rendszer egy-két segédalkalmazása megbénult, vagy a behívásakor zöldségeket ír ki.

A Microsoft, a világon legtöbb példányban használt operációsrendszer gyártója - szavunk sem lehet - példásan felkészült kétezerre. Ugyan a felkészülés időszaka alatt is születtett olyan alkalmazás, amelyet (részben szökőnap-tévesztés miatt,) "kis hibával 2000. tűrőnek" kellett minősíteni (Windows 98, eredeti változat), a javítások minden fontosabb program minden fontosabb nyelven kiadott változatához elkészültek.

Egy speciális "Product Analyser"-t is összekalapáltak, amely a hátára kötözött szövegformátumú háttérarchívumból csipegetve minden Microsoft termékről el tudja dönteni, hogy aktuális verziójában felkészültnek számít-e.

Az el sem induló gépnél ugyanis csak egy dolog rosszabb: ha elindul a gép (és vele a munka), viszont a programok hibáznak, képletesen szólva "félrehúznak", mint az eltájolódott iránytű. Ezután ha bármilyen okból szükség lesz egy javítóprogrammal gyógyított Microsoft alkalmazás újratelepítésére, a telepítőfájlok mellett felbontandó a termékre szabott 2000. kompatibilissá tevő túlélőcsomag is. Különben megint téma lehet az Y2K hiba...

A Microsoft nyert az idővel való versenyfutásban: a végzetes határidő beköszönte előtt mérnökök hada több ezer programot nézett végig, hogy az esetleg félreértelmezett évszám okoz-e hibát bennük. Ez a munka most sem állt le, januárban is folyamatosan frissítik az egyes termékek felkészültségi szintjét leíró oldalakat. Ha valaki kijavítatlan hibára bukkan, nézze meg a termék oldalát a Microsoft TechWeb-en (a Product Analyzer eredménylistája pontosan megmondja, hol kell nézni), hátha megvan az ellenszérum. A számos lehetőség közül a két legfontosabb operációs rendszer, a Windows 95 és 98 alapállapotában (pl. újratelepítés) adott évszámtévesztő hibáira térnénk ki. A Windows NT4 esetében a sorozatosan kiadott Service Pack-ok pofozzák egyre frissebb állapotba a rendszert. Az SP6 már teljes megváltást ígér a gondoktól.

  Win95, 98:  
 


WIN95:

1. Keresés "Fájlok vagy mappák" párbeszédpanel (shell32.dll)
2. Windows Fájlkezelő (winfile.exe)
3. Parancsértelmező (command.com)
4. Dátum/Idő kiválasztó (comctl32.dll)
5. Tárcsázó alkalmazás (dialer.exe)
6. A Vezérlőpult Dátum és idő alkalmazása (timedate.cpl)
7. DHCP virtuális illesztőprogram (vdhcp.386) Winipcfg /all
8. Microsoft Foundation Class Library fájl (mfc40.dll)
9. DOX Xcopy (xcopy.exe, xcopy32.exe)
10. Microsoft Futási idejű könyvtár (msvcrt40.dll)
11. OLE AUTOMATION (oleaut32.dll, olepro32.dll, stdole2.tlb, asycfilt.dll)

A teljes leírás és a javítókészlet itt található.

WIN98:

1. Dátum/idő kiválasztó (comctl32.dll).
2. Microsoft Wallet (actpmnt.ocx)
3. Microsoft Virtual Machine (java.txt.SimpleDateFormat)
4. Tárcsázó (dialer.exe)
5. Idő és dátum (timedate.cpl)
7. Dokumentumok adatlapja (docprop.dll)
8. Betöltőprogram (io.sys)
9. DHCP virtuális illesztőprogram (vdhcp.386)
10. Microsoft Data Access (msdadc.dll, msadce.dll)
11. Microsoft Alap Osztálygyűjtemény (mfc40.dll)
12. DOS Xcopy parancsa(xcopy32.mod)

A teljes leírás és a javítókészlet itt található.

 


  • Hírek
  • Csok