Gerzson
-3 °C
3 °C

Bittorrent az Operában

2005.07.14. 15:45
A Opera bejelentette, hogy a böngésző 8.02-es verziójának windowsos, linuxos és "maces" számítógépekhez kiadott technikai előzetese támogatja a Bittorrent protokolt.

"A Bittorrent több mint egy éve volt az Opera radarernyőjén. A technika valódi értéke idén áprilisban igazolódott be, amikor az Opera 8 megjelenésekor a felhasználók másodpercenként több mint száz letöltést indítottak, amivel kiütötték az Opera szerverét." - vázolja a gondolati fejlődést Christen Krogh, a cég alelnöke.

A San Franciscó-i Bram Cohen által kitalált BitTorrent fő erénye, hogy hatékonyabbá teszi a letöltést. Ez leginkább akkor mutatkozik meg, amikor sokan akarnak egy nagy méretű fájlt letölteni, ilyenkor ugyanis a letöltők között leosztódik a terhelés és éppen a legnépszerűbb fájlokat a legkönnyebb letölteni.

A letöltés kérdésköréhez feltétlenül kapcsolódó szerzői jogi kalózkodással kapcsolatosan az Opera közölte: nem ajánlják, hogy bárki illegális letöltés céljára használja a BitTorrent, FTP, vagy HTTP protokollt.

Az Opera 1994-ben kutatási projektként indult a norvég távközlési szolgáltató, a Telenor berkein belül. A program 1995-ben önálló cég - az Opera Software ASA - formáját öltötte. Az internetböngészők között a szabványhűségükről ismert Opera böngészők a harmadikak az Internet Explorer és a Netscape után - az Opera 7-es és 8-as verzióját összesen a felhasználók 2 százaléka futtatja.