Bertalan
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Lefejezett kecske miatt magyarázkodik a Sony

2007.04.30. 14:53
Egy korhatáros videójáték promópartija miatt támadják a Sony-t, miután Athénban egy lefejezett kecskével kedveskedtek a sajtónak a PlayStationre kiadott God of War II. megjelenése alkalmából. A kampányt viszavonják.

A lefejezett állat teteme főszerepet játszott azon az exkluzív fogadáson, ahol a Playstation 2-re kiadott God of War II. című játékot harangozták be, írja a brit Daily Mail. Az este vendégeit arra bíztatták, hogy nyúljanak be a kecske gőzölgő tetemébe, és fogyasszanak a beleiből. A meghívott újságírók bélevő versennyel, késdobálással és kígyók fogdosásával múlatták az időt az Athénban rendezett Görög orgián, amihez a kivilágított Parthenon adta a hátteret.

"A Sony akcióját elítéljük, mert ostoba és értelmetlen" - támadta a kampányt a Nemzetközi Állatjóléti Alap (International Fund for Animal Welfare) szóvivője, miután az összejövetelen készült fotók nyilvánosságra kerültek. A szervezet felháborítónak tartja, hogy egy állat legyilkolásával próbálnak eladni "egy-két videójátékot." Mások szerint az eset arra hívja fel a figyelmet, hogy a játékgyártóknak semmi sem drága azért, hogy termékeikkel a fiatalokat elérjék.

A Sony bojkottjára szóliított fel egy brit képviselő

"Mindenki jól gondolja meg, mielőtt hazavisz egy ilyen erőszakos számítógépes játékot - szólt hozzá a kipattant botrányhoz Keith Vaz, brit munkáspárti képviselő, a véres játékok régi ellendrukkere - Nem lepődnék meg, ha a vásárlók ezentúl a Sony más termékeit, például a tévéit is bojkottálnák."

Brutalitása miatt csak tizennyolc év felettieknek ajánlják a God of War II.-t, amiben a játékosok Kratos-szal vehetik fel a harcot a görög mitológia válogatott alakjaival. A Sony a Nagyobb, jobb, és kegyetlenebb, mit valaha szlogennel reklámozza a játékot, ami pénteken került a boltokba Nagy-Britanniában.

Hentes végzett az áldozati kecskével

"Belső vizsgálatot kezdeményezünk, és utánajárunk az esetnek, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő" - reagált közleményében a Sony, és elismerte, hogy hibát követett el. Később a cég szóvivője azt állította, hogy a kecskét már halottan vették egy görög hentestől, a meleg beleket pedig valójában az állatok feldolgozásnál visszamaradó hulladékhúsból készítették elő.

A nyilatkozat szerint a Sony brit kirendeltsége is döbbenten értesült a kampányról, amiről a hivatalos PlayStation magazinban jelentek meg képek. A nyolcvanezer példányban nyomott lapot az előfizetők már készhez kapták, de a többit visszahívják, és a partibeszámoló nélkül adják ki újra.

Balhék a múltból

Nem ez az első eset, hogy a Sony védekezni kényszerül valamelyik játéka miatt. A PlayStation 2-re készült Manhuntot az angliai High Street boltjaiban levették a polcokról, miután a játékot összefüggésbe hozták egy tizennégy éves leicesteri fiú meggyilkolásával. Korábban egy GTA-függő új-mexikói tinédzser egy egész családot lemészárolt, és a hozzátartozók tavaly szeptemberben indítottak 317 millió fontos pert a cég ellen. Novemberben Franco Frattininál verte ki a biztosítékot a Rule of Rose, ezért az uniós biztos levélben kérte az EU minden kormányát, hogy szigorúbban ellenőrizzék a "szörnyű játékot."