Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Intelligens programok nyomoznak a neten

2004.07.27. 10:26
Speciális ágensek ezrei barangolnak a világhálón, újságok honlapjain, elektronikus adatbázisokban, műholdról készített felvételek között. Huszonnégy órában dolgoznak, mindent átfésülnek. Titkos összeesküvések, az Egyesült Államokat fenyegető potenciális veszélyforrások után nyomoznak.
Biológiai modelleket utánzó gépezetek

Az amerikai Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ONRL) Thomas Potok által vezetett Alkalmazott Szoftvertervezési Kutatócsoportja (ASER) már a nyolcvanas évek végén megkezdte ágensfejlesztéseit. Különböző szervezetekkel, cégekkel állnak kapcsolatban, így a hadseregnek és a hírszerzésnek is dolgoztak. Már eddig jelentős eredményeket értek el, és bíznak benne, hogy a permanensen növekvő számítási kapacitással párhuzamban, ágenseik is egyre hatékonyabb munkát végeznek. Legnagyobb kihívásnak a többezer - vagy akár többmillió - ágens és szenzor egymással, illetve emberekkel történő eredményes kommunikációját tekintik. A közeljövő tervei között szerepel a homo sapiens agyfunkcióinak gépi entitások általi egyre élethűbb imitációja.

"Az intelligens ágensek fejlesztésével messzebbre tekintünk az átlagos szoftvertervezésnél" - nyilatkozta Potok. "Biológiai modelleket tanulmányozunk, például az ágenseink mintájául szolgáló piranhákat, vagy madárrajokat. A komplex problémák megoldásának keresésében hasznosítható példákat, így a szaporodást és a természetes kiválasztódást is vizsgáljuk."

Kutató és elemző ágensek

Thomas Potok
A computerek gyűjtik, és nagyon gyorsan szűrik az elképesztő mennyiségű, gépi segítség nélkül már-már feldolgozhatatlan adatot - szűkítés után csak a releváns, tényleges jelentéssel bíró információ marad. Százezer oldalból esetleg húsz, sőt, talán még annyi sem. Egyszerűsödik a hírszerzők munkája: kiválogatott, félig-meddig kész anyagot kell elemezniük, konkrétumokra támaszkodhatnak ösztöneik, megérzéseik helyett.

"Arra törekszünk, hogy a gépek is és az emberek is azt tegyék, amiben a legjobbak" - magyarázza Potok. Az ágensek nemcsak kutakodnak, de speciális rendeltetésű újabb ágenseket is képesek generálni.

A jövő csataterét információgyűjtő gépi entitások népesítik be - véli a kutató. A legkülönbözőbb forrásokat használják, és maguk végzik az azonnali elemzést is. Az eredményeket az irányítóhoz, a központba küldik. A parancsnoknak nem kell kapkodó döntéseket hoznia a prioritásokról, mivel fontossági sorrendben kap kézhez mindent.

A nemzetbiztonság repülőtéri, kikötői tömegrendezvényeket figyelő kamerái a látottakat azonnal és gyorsan átfürkésző ágensekkel állnak összeköttetésben. Az intelligens entitások az esetleges veszélyre utaló jelek, például meghatározott tárgyak után nyomoznak. Összehasonlításokat végeznek, figyelemmel kísérik a változásokat.

"Fejlesztéseink végcélja, hogy hagyományos módszerekkel előre nem látható azonnali veszélyekre derítsünk fényt" - összegez Potok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?