A Pentagon a nyílt forráskódot választotta

2002.11.06. 16:00
Az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense, DoD) jobban függ a nyílt forráskódú szoftverektől, mint azt korábban feltételezték. Erre a következtetésre jutott az alkalmazásokat átvilágító Mitre non-profit szervezet.
A Mitre szorosan együttműködik az amerikai hatóságokkal. A német Computerwoche informatikai szaklap által idézett egyik jelentésében a szervezet azt állapítja meg, hogy a múltban a tárcánál hivatalosan nem engedélyezett rendszereket telepítettek, melyeket sürgősen ellenőrizni kell.

A telepítések többek közt ezért voltak lehetségesek, mert az ingyenes szoftvereket nem kellett a könyvelésben szerepeltetni. Ezzel egyidőben a Mitre azt is megállapította, hogy a minisztérium nem mondhat le a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásáról.

Elismerik a Linuxot

A szerzői jogi védettségű szoftverek a legtöbb esetben nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak, ezen kívül az átállás is túl sokba kerülne, fogalmazott a jelentés.

Az összevissza telepített programok még a DoD központi rendszereit is érintik. A vadhajtások feltérképezésére a Mitre a szoftverek biztonsági osztályozását javasolja. Ennek alapján a széles körben használatos rendszereket, például a Linuxot, az Apache webszervert és a GCC compilert "általánosan biztonságosnak elismertként" vennék fel a listákra.

Sokszínűség vs. függőség

Ezen kívül a szervezet annak ellenőrzését javasolja, hogy az alkalmazott szerzői jogvédett alkalmazások hatékonyan képesek-e együttműködni a nyílt forráskódú programokkal.

Az open source szoftvereket ezen kívül arra használhatnák, hogy növeljék a felhasznált rendszerek sokszínűségét, és elejét vegyék a kiemelt cégek, például a Microsoft befolyásának. A termékek sokszínűsége a jelentés szerint csökkenti a költségeket, minimálisra redukálja a biztonsági kockázatot és csökkenti az egyes gyártóktól való függést.  • Hírek
  • Bankszámla