Benedek
-5 °C
5 °C

Áprilistól fizetni kell az outlookos Hotmail-elérésért

2005.01.21. 10:56
Pénzt kér a Microsoft azoktól, akik Outlookból vagy Outlook Expressből szeretnének hozzáférni hotmailes levelezésükhöz. A szolgáltatás az első évre 45 dollárba kerül, 2 gigabájtnyi tárhely és 20 megabájtos csatolmányküldés jár hozzá.

A Microsoft megunta, hogy a spammerek az Outlook segítségével kéretlen reklámlevelek ezreit küldik ki hotmailes címekről, ezért áprilistól fizetőssé teszi az eddig ingyenes szolgáltatást. Más szolgáltatók, így a Yahoo, már jó ideje pénzt kérnek azért, hogy a felhasználók webes levelezőrendszerre érkező mailjeiket POP 3-as klienssel olvashassák.

Az új csomagot a cég Microsoft Office Outlook Live (MOOL) névre keresztelte, ami - az Office csomag részét képező szoftverek közül először a történelemben - letölthető lesz a netről is, egy 60 megabájtos fájl formájában. Az Outlook 2003 for Subscription Services néven letölthető csomag részét képezi a Microsoft Outlook Connector - ez az a modul, ami lehetővé teszi, hogy az MSN Hotmail Plus szolgáltatását igénybe vevő felhasználók az Outlookból férhessenek hozzá hotmailes leveleikhez, naptárjukhoz és kontaktlistájukhoz.

Évi 60 dollár; aki siet, annak 45

A MOOL használatáért évi 60 dollárt (kb. 11 000 forint) kell fizetni, bár aki április közepéig előfizet, az első évet megússza 45 dollárból (kb. 8500 forint). Ezért a pénzért az előfizetők az Outloook Connectoron kívül megkapják ugyanazt, amit a Hotmail Plus-előfizetők: 2 gigabájtnyi e-mailtárhely mellett levelenként legfeljebb 20 megabájtos csatolt fájlokat is küldhetnek, illetve fogadhatnak. A MOOL kezdetben csak az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy Britanniában működik majd.

A Hotmail egyébként nem a Microsoft találmánya: az internettől sokáig ódzkodó Bill Gates 1998-ban döntött úgy, hogy a Microsoft Networkre (MSN) ráférne egy webes levelezőrendszer. Az akkor kétéves, felettébb népszerű Hotmailért - és természetesen felhasználói bázisáért - források szerint több százmillió dollárt fizetett a Microsoft; a pontos összeget nem hozták nyilvánosságra.