Benedek
-4 °C
5 °C

Öreg szoftver nem vén szoftver

2005.09.01. 20:34
Elege van a folyamatos szoftverfrissítésből? Újrahúzta a Windowst, de még mindig a régi Media Playerre vágyik? Kedvenc 100 k-s programja a tizedik verziónál jár, és egygigásra duzzadt, mert a gyártó telitömte felesleges csicsával? Két orosz antiinnovátortól letöltheti a bevált szoftver régi, ingyenes verzióját.

Bár a számítástechnika hajtómotorjának az újítást mondják, nem ritka az a nyugdíjas felhasználó, akit már nem hoznak lázba az újmódi furfangok, és csak megbízható szoftverjére vágyik a kilencvenes évek közepéről. Győztes csapaton változtatni azért sem mindig érdemes, mert az új szoftververziók gyakran tartalmaznak kémprogramot, a letöltéshez e-mailcímet követelnek, azután szpemmelnek szakadatlan, vagy ami még rosszabb, egy gigabájtot foglalnak a merevlemezen anélkül, hogy érdemleges extrát tartalmaznának a korábbi, karcsúbb verziókhoz képest.

A frissítés jogfosztás?

#alt#
ACDSee 2.2.2 - 0.9 Mb

Az install fájlokat a telepítés után sokan kitörlik, a gonosz gyártók pedig nem gondoskodnak arról, hogy a korábbi verziók azután is letölthetők legyenek, hogy az újabb változat a piacra került. Erre az anomáliára kínál megoldást két bátor orosz, Igor Dolgalev és Alex Levin, akik szerint az új nem mindig jobb. Az oldversion.com fenntartói azt állítják: "Minden felhasználónak joga van ahhoz, hogy egy termék azon verzióját használja, amelyik neki a legkényelmesebb. Ha megengedjük a fejlesztőknek, hogy megszabják, szoftverük melyik verzióit használhatjuk, az egyenlő a jogainkról való lemondással."

A szájtról ötvennégy szoftver a most letölthetőnél korábbi változatai érhetők el különböző kategóriákban: vannak kommunikációs, grafikus és multimédiás programok, összesen 550 verzióban.

Hízásra hajlamos a szoftver

Az ACDSee képnézegetőből például összesen hét verziót kínál letöltésre az Oldversion a 2.22-es verziótól az 5.0.1-ig; ICQ-ból tizenegy változat van (1.02 béta- 2002a); a Nero cédéégetőből úgy harminc (3.0.2.0-6.6.0.13).

A szájton tett körút időutazásnak is kiváló. Megtudni például, hogy az Adobe Acrobat Reader, amely most a hetedik verziónál tart és 26,8 mega a telepítőfájlja, korábban karcsú teremtény volt - a legelső letölthető változat mindössze 1,4 megát foglalt, tehát épp ráfért egy flopira. A WinZip telepítőfálja most 3,9 megás, az Oldversionról letölthető 3.2-es verzió ennek kevesebb mint a tizede. Arról a fenntartók már nem is beszélnek, hogy a programok nagy része időközben fizetőssé vált - a WinZip például most csak huszonegy napig használható ingyen, utána 29 dollárért lehet csak birtokba venni.