Piroska
-1 °C
5 °C

Fájdalommentes képszerkesztés

2005.04.21. 14:45
Amerikai egyetemisták továbbfejlesztették a Windows beépített képszerkesztőjét, a Paintet. Az új változatban rétegek meg effektek is vannak.

A Windows legismertebb összetevője - közvelenül a kék halál és a pasziánsz után - a Paintbrush nevű képszerkesztő progi, amellyel kiváló gyermekrajzok készíthetők, de semmi más. Talán éppen ezt a hiányosságot felismerve döntöttek úgy a washingtoni egyetem munkatársai és diákjai, hogy tanulmányaik keretében továbbfejlesztik a képszerkesztőt. A Paint.NET nevű szoftverüknek most csak a béta változata letölthető a szájtjukról, de április 30-án elkészül a 2.1-es verzió végleges változata.

A Windows XP és 2000 oprendszereken futtatható Paint.NET számos olyan eszközzel rendelkezik, amelyekkel eddig csak a legfeljettebb, legdrágább képszerkesztőkben voltak, például vannak benne rétegek, varázsvesszős kijelölés, és visszaléphetünk egy korábbi állapothoz, ha alkotás közben hibázunk.

Látni akarom a képeket!
Bár a Paint.NET a dizánerek által előszeretettel használt Adobe termékek nyomába sem ér, kisebb módosításokra tökéletesen alkalmas, és a következő években még bármi is lehet belőle. A fejlesztők most azzal vannak elfoglalva, hogy a felére csökkentsék a futtatandó kód méretét, kijavítsák a korábbi változatok hibát, és hogy 64 bites proceszorokra optimalizálják a szoftvert. A projekt vezetője Rick Brewster, aki tanulmányait elvégezve a Microsoftnál kötött ki szoftvertervező mérnökként, és vállalati blogja szerint a Paint.NET 64 bites verziója már most nagyszerűen kezeli a két gigabájtos fotókat.