Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Alternatív univerzumok flopin

2001.11.08. 12:09
Kapcsolódó cikkek (1)
A tudomány mai állása szerint évmilliókig tartott, a teremtéshívők szerint viszont mindössze egy hetet vett igénybe a világegyetem létrehozása. A Pandromeda nevű szoftvercég most olyan programot dobott piacra, amellyel néhány óra alatt teljesen új naprendszereket hozhatunk létre, ráadásul az alternatív univerzum elfér egyetlen flopin. A fraktálok a web cybertérré alakítására is felhasználhatók.
A MojoWorld Generator isteni hatalommal kecsegtet, mert új naprendszereket tervezhetünk vele: bolygókat óceánokkal, hegyekkel, nappal és akár több holddal is. A felhasználók által megadott szempontok szerint generált, a weben keresztül is látogatható égitestek háromdimenziós felszíne bejárható és Quicktime útifilmet is készíhetünk róluk. A program alkotója, Dr. Kenton Musgrave szerint a MojoWorld ablak egy másik - pontosabban: sok másik - univerzumra. Mivel a program végtelenül ismétlődő mintákat generáló fraktál-algoritmusokon alapul, egy bolygó mérete ritkán haladja meg a 200 kilobyte-ot, és egy egész naprendszer elfér egyetlen 1,4 megás flopin.

A nézelődés ingyenes, a teremtésért fizetni kell

A MojoWorld két programból áll, a világok létrehozására alkalmas Generator 250 dollárba kerül, míg a csupán látogatásra feljogosító Transporter ingyenes. A Transporter azt is lehetővé teszi, hogy apró változtatásokat eszközöljünk a meglátogatott bolygókon: például beállíthatjuk az évszakot. Lehetséges más programokban készült háromdimenziós objektumok beillesztése is, például állatokkal is benépesíthetjük új világunkat. Az enduringfreedom.com-ról letölthető sivatagos bolygón nem más, mint az első számú közellenség: Oszama bin Laden bujkál. A játék célja, hogy a virtuális bolygón megkeressük a terroristát és a Mojo Transporter GPS-funkciója segítségével koordinátáit e-mailben eljutassuk a "központnak". A szoftver köré máris online közösség épült, a "Mojonauták" egymás világait is letöltik, felfedezik és kiegészítik.

A fraktálgeometria viszonylag fiatal tudomány: a természetes formákat - fákat, hegyeket, felhőket - leíró matematikai nyelvet a hetvenes években dolgozta ki Benoit Mandelbrot. A fraktálok végtelenül ismétlődő formákból állnak, ahol a formák részei is tartalmazzák az eredeti formát. Ennek köszönhető, hogy a fraktálképek rengeteg részletet tartalmaznak, és mégis elférnek kis helyen.

Fraktálokat a kibertérbe

Musgrave hat évet töltött a Yale egyetemen Mandelbrotnál, majd a háromdimenziós kutatás vezetője volt a MetaCreations-nél, amely többek között a Titanichoz és az Apollo 13-hoz szállított speciális effekteket. A Pandromeda számára a MojoWorld csak a kezdet: hasonló módszerrel létre szeretné hozni a web háromdimenziós terét. Musgrave hatalmas Mojo-galaxisként képzeli el a cyberteret, amelyben az egyes weboldalakat bolygók reprezentálják, amelyek kapcsoltsági fokuktól függően tömörülnek naprendszerekbe és portálszerű galaxisokba. "William Gibson konszenzushallucinációként definiálta a cyberteret, amely olyan hely, ahol a világ összes számítógépének összes adata elérhető. Ez a világ ma már létezik, de nekem túl lapos" - nyilatkozta a Wirednek.

Digitális dublőr
A brit Digimask olyan szoftvert dobott piacra, amely mindössze két fénykép - egy portré és egy profil - segítségével elkészíti a felhasználók háromdimenziós mását. A digitális dublőr e-mailben, mobil multimédiás üzenetekben, és többfelhasználós online játékokban is képviselheti eredetijét, és az arcizmok mozgásának modellezésével élethű mimikára képes. A Digimask fej legnagyobb felbontásban hatezer poligonból áll és 400 kilobyte helyet foglal.