Edit
15 °C
29 °C

Megöli a Microsoft a pdf-et?

2005.05.05. 09:30
A redmondiak következő operációs rendszerébe épített dokumentumkezelő, a Metro veszélyt jelent a világszerte elterjedt Adobe-formátumra, a pdf-re. Azzal, hogy a Microsoft a Longhornba integrálja a Metrót, a hazai pálya előnyét élvezi majd, hiszen a pdf-olvasót külön kell letölteni.

Az Adobe által kifejlesztett pdf (portable document format, hordozható dokumentumformátum) létét veszélyeztetheti a Microsoft készülőben lévő operációs rendszere, a Longhorn. A múlt héten ugyanis a redmondi cég elnöke, Bill Gates bemutatta a Metrót, egy a pdf-hez kísértetiesen hasonló dokumentumformátumot, amit a Longhornba integrál a Microsoft, és ezzel minden várakozás szerint megnyirbálja a pdf és az azt olvasó alkalmazás, az ingyenesen letölthető Acrobat Reader népszerűségét.

"Biztos vagyok benne, hogy (az univerzális dokumentumformátum hiánya miatt) a Microsoft régóta szégyenkezik" - mondta a Cnetnek a Jupiter Research elemzője. Michael Gartenberg hozzátette: "A Microsoft megérti, micsoda jelentősége van annak, ha kontrollál egy dokumentumformátumot. Ezzel meglehetősen nagy hatalom jár."

Beépített univerzális ellenfél

A Gates által prezentált Metro formátum ugyanarra képes, mint a pdf - olyan univerzális dokumentumokat tud létrehozni, amelyeket sokféle különböző számítógépen meg lehet nyitni anélkül, hogy a felhasználó rendelkezne azzal a programmal, amivel a dokumentumot létrehozták.

A Microsoft vezető programmenedzsere, Gregg Brown viszont azt állítja, a pdf sokkal többre képes, mint a Metro, amit csak két jól meghatározott feladat elvégzésére terveztek. Az első, hogy bármelyik windowsos alkalmazáson belül el lehessen menteni a fájlokat olyan formátumban, amelyet azután más is könnyen megnyithat és megtekinthet anélkül, hogy a fájlt létrehozó alkalmazás futna a gépén. Másodsorban a Microsoft azt szerette volna elérni, hogy a nyomtatókra is ugyanolyan módszerrel küldhesse el az adatokat, mint amilyennel azokat a képernyőre varázsolja. Így a Metro ugyanazt a grafikus leíró és értelmező módszert használja, mint amit az új operációs rendszer grafikus motorja, az Avalon.

A Jupiter elemzője szerint a Metro veszélyeztetheti a pdf-et, már csak azért is, mert bármit integrál a Microsoft az operációs rendszerbe, az a program azonnal élvezi a hazai pálya előnyét. A pdf ugyanakkor nehéz ellenfél lesz: már évek óta a piacon van, és létezik maces, linuxos és kéziszámítógépekre optimalizált változata is.