Alfréd
-2 °C
2 °C

Pecsétellenőrző rendszer a vámon

2001.04.06. 14:08
A Mehrwertsteuer visszaigénylésének fogásait mi magyarok már jól ismerjük, de sok németet is megszédít az adómentes vásárlás lehetősége. A visszaélések visszaszorítására új ellenőrző eljárást dolgoztak ki.
Köztudomású, hogy az EU-n kívüli országokból érkező turisták a hazaúton a kiléptető vámhivatalban lepecsételtetik a számláikat. A világszerte jelen lévő Global Refund szolgáltató cég pedig némi jutalék fejében utólag átutalja a többletértékadót, vagy a következő utazásnál személyesen is fel lehet venni az összeget.

Azonban nem mindig valódiak a bemutatott számlák és pecsétek. A Global Refund úgy becsüli, évente százmillió márka is lehet az adócsalás miatti veszteség. A berlini székhelyű termelőberendezések és konstukciós eljárások Fraunhofer intézetének mérnökei kidolgoztak egy digitális elemző eljárást a jogtalan visszaigénylések megakadályozására.

Egy doveri vámbélyegző lenyomata

A Global Refunddal és a kölni vámnyomozókkal együttműködve létrehoztak egy ellenőrző szoftvert, amely megbízhatóan felismeri a papírokon szereplő pecsétek valódi avagy hamis voltát. Egy hagyományos szkenner viszi be a lenyomatot a rendszerbe, ahol képfeldolgozó eljárások révén több részre bontják.

A SIC Stampulus elnevezésű számítógépes program a jel- és mintafelismerés révén meghatározza a jellegzetességeket, megkeresi és értékeli a digitálisan kódolt numerikus paramétereket. Az egész ellenőrzési folyamat nem tart tovább 5 másodpercnél.

A legnehezebb pont a pecsétlenyomat interpretációja volt - mondta a Die Weltnek Bertram Nickolay, az eljárás szellemi atyja. Ki kellett dolgozni egy ellenőrző eljárást, amely nehéz körülmények között is képes felismerni a formákat és kontúrokat. A bemutatott rendszer adaptív és az öntanuló algoritmus elboldogul a legnehezebb lenyomatokkal is. Különleges vámpapír és pecsétfesték, új szolgálati vámpecsétek és periodikusan változó ellenőrző számok alkalmazásával tovább nehezítik a pecséthamisítók életét.

A SIC Stampulus másfél éves fejlesztés eredménye. Az intézet kutatói a jel- és mintafelismerés, illetve a biometria területén sokéves tapasztalattal rendelkeznek.

Jelenleg az ellenőrző rendszert egy német repülőtéren tesztelik, és a német vámhivatal azt tervezi, hogy átveszi az eljárást. Hasonló lépésen gondolkodik a Global Refund is, amely egyébként a kutatásokat finanszírozta. A fejlesztők további országokkal szintén tárgyalnak. Felmerült ezen kívül, hogy a szoftvert bankok számára is elérhetővé teszik, illetve hamis műtárgyak leleplezésére használják. További alkalmazási lehetőség volna az Ázsiában szokásos pecsétszerű aláírások ellenőrzése.

A SIC Stampuluson kívül újabb szoftverrendszerek kifejlesztését tervezik. Egyszerűsíthetnék például a kártyás jogosítványok feldolgozását, hiszen ezek a képpel, aláírással, gépírással és más ismertető jegyekkel ellátott igazolványok számítógépes ellenőrzése nem könnyű feladat. A rendszámokat felismerő rendszerek segítségével pedig hamarosan megépülhetnek az első automatikus fizetőkapuk az autópályákon.