Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Rajzold le, mit keresel!

2006.08.13. 13:37
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy német cég olyan online képkereső szolgáltatást indított, ahol vázlatot kell rajzolnunk a kívánt fotóról és az alkalmazás ahhoz hasonló fényképeket keres számunkra. A közösségi kép-portálok elterjedésével egyre nagyobb az igény arra, hogy ne csak a képekhez rendelt címkék, leírásuk valamint szövegkörnyezetük alapján lehessen fotókra keresni, hanem egyéb intuitívebb módokon is.
Mikor képeket keresünk a neten gyakran más szavakkal írjuk le, mint amit szövegkörnyezetük tartalmaz előfordulási helyükön. A Web 2.0 egyik legkevésbé hangsúlyozott eleme a szöveges (blog) vagy képi (fénykép) információ szemantikus kategóriák-ba való sorolása, más szóval felcímkézése (taggelés). Sokszor azonban ha az alaposan feltaggelt képek közt keresgélünk a lelki szemeinkkel látott vízióinkhoz hasonlót, akkor sem találjuk meg a címkék alapján egykönnyen és miután megtaláltuk bosszankodunk, hogy mi más címkéket is hozzárendeltünk volna a feltöltő helyében

A belső, nonverbális, képi tartalomra való keresésre több megoldás is született eddig a neten. Ezek közül az egyik a német System One nevű cég, mely olyan képkereső szolgáltatást indított, aminek felületén lerajzolhatunk egy sematikus ábrát és a program ehhez hasonló fotókat fog találatként kiadni. A kereső a Flickr nevű kép-megosztó portál egy igen kis szegmensén (a nap legjobb fotói) között keres csupán, így gyakran az eredetitől igen különböző találatok is születnek. Mindenesetre gyakran ad ki látványosan hasonló fényképet és nem utolsó sorban igen szórakoztató, játékos a használata. A Retrievr másik szolgáltatása segítségével feltölthetünk egy képet és a rendszer ahhoz hasonló képeket keres szintén a Flickr-en.


Egy másik képkeresőnél, a Yotofoto-nál, kulcsszavakon és címkéken kívül meghatározhatjuk a kép alapszínét. Mivel az alaptónus szerinti indexelés technikailag egyszerűbben kivitelezhető, ezért ez a szolgáltatás nagyságrendekkel több kép között kerestársainál.

A Tiltomo is az új generációs kép-keresők családjába tartozik. Ez a keresőmotor textúra és szín alapján is indexel a megszokott tag-ek közötti keresésen túl. Alkotói nem árultak el sok minden a működéséről, de külön kiemelték algoritmusuk szuper-titkosságát, mellyel a két kép közötti hasonlóságot kiszámítják. A Tiltomo-t használva tulajdonképpen képről képre ugrálunk. Találunk egy fotót, ami valamilyen szempontból megfelelő számunkra, majd ebből a képből kiindulva két féle képpen haladhatunk tovább: egyrészt rákereshetünk, a hasonló témájú képekre, amikor a címkék szerint megyünk tovább a képek alkotta szemantikus hálóban, másrészt színek és textúrák szerint is közelíthetünk az általunk elképzelt képhez. A különbséget a kétféle keresési metódus között jól mutatja az alábbi példa. Ha a Tiltomo-val a fenti képre keresünk rá témabeli hasonlóság szerint, akkor az lent látható bal oldali kép szerepel a találati listában (többek között), ha a textúra és szín szerint, akkor pedig a jobb oldali lesz benne.