Szilárda
-4 °C
2 °C

Itt a plágiumfigyelő szoftver

2002.04.19. 09:04
Mindeddig - főként angol nyelvterületen - könnyű volt az internetről összelopkodott anyagokat összeollózva "saját" szakdolgozatot előállítani. A tanárok azonban a plagizálásfigyelő szoftver segítségével immár fülön csíphetik a potyázót. A nagy egyetemek most attól tartanak, túl sok diákjukról derül ki, hogy csal.
Az internet sötét oldalának egyik burjánzó "üzletága" a főiskolai-egyetemi hallgatók beszámolóinak, dolgozatainak, diplomamunkáinak csereberéje. A diákok oly könnyedén küldözgetik egymásnak a hálón saját és másoktól "kölcsönzött" irományaikat, hogy szabályos dolgozatgyárak alakultak ki. Ha valaki úgy dönt, hogy az "erőforrás-kihelyezés" módszerével oldja meg házi feladatát, csak fellép valamelyik szakirányú oldalra - például a Gradesaver.com (osztályzatmentő) vagy az Evil House of Cheat (a csalás gonosz háza) címűre -, és megkeresi a megfelelő anyagot.

Puskázásfigyelő szolgálat

E visszaéléseket sikerrel lebuktató programjának köszönhetően az oaklandi Turnitin szoftverház 25 százalékkal növelte előfizetői számát az év eleje óta - derül ki a The Economist tudósításából. Ma már az USA 150 ezer egyetemi hallgatójának munkáit vizsgálják e vállalkozás szoftverével. Nagy-Britanniában a Joint Information Systems Committee, az ország egyetemeinek informatikai tanácsadó szervezete szintén tesztel egy plagizálás elleni programot, amelyet telepíteni akarnak a szigetország összes felsőoktatási intézményében.

Statisztikai módszerek

A Turnitin megoldása a vizsgált dolgozatot részekre szabdalja, majd az így kapott digitális ujjlenyomatokat statisztikai összehasonlító eljárások segítségével összeveti azzal a több mint egymilliárd dokumentummal, amelyeket hasonló módon korábban felbontottak. A viszonyítási alapul szolgáló adatbázisba az online-dolgozatgyárak anyagai mellett felvették a klasszikus irodalom alkotásait, de bekerülnek oda a szoftverház archívumában gyűlő dolgozatok, és a web aktuális tartalmának egyes elemei is. Ha a vizsgálószoftver azonosságot talál az elektronikus ujjlenyomatokban, a forrás megjelölésével jelzi a tanárnak, aki dönthet arról, hogy megengedett átvételről van-e szó vagy sem.

A Yale nem vállalja

A Turnitin tesztjei szerint az ellenőrzött anyagok 30 százaléka bizonyult "kevéssé eredetinek".A probléma azonban még sincs megoldva. A főiskolák és egyetemek presztízsét ugyanis rontja, ha kiderül, hogy a diákjaik tömegesen csalnak. Miközben magukat jónak tartó egyesült államokbeli egyetemek, a Duke, a Rutgers és a Cornell használni kívánja a Turnitin szoftverét, a legjobbak közt számon tartott Princeton, Stanford és Yale elzárkózott ettől.

Christine Pelton kansasi biológiatanár például karácsony előtt 118 esszét vizsgált meg a Turnitin szoftverével és 28-ról mutatta ki, hogy abban lopott információk is találhatók. A csalókat megbuktatta, ám a szülők egy része köszönet helyett felháborodott a "titkos nyomozáson" és rákényszerítette az iskola vezető testületét, hogy engedje át csemetéjét a vizsgán. Pelton tiltakozásul felmondott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!