Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Hánytasd, böfögtesd saját politikusodat!

2002.02.20. 09:49
Polidad mókás helynek tűnik, állítólag egy jól irányított képviselő nagyon sokra viheti. Ez utóbbiról az Index tesztelője az SZDSZ honlapján szereplő poligocsi stratégiai játék négynapos tesztje alatt nem tudott meggyőződni, tekintve, hogy nagyon elfoglalta a játék számos - a politikai életről nem túl fényes képet alkotó opciója.
Egy liberális és egy szélsőjobboldali karakterrel indultam harcba a polidadi politikai színtér meghódításáért. Ezeket szigorúan megfelelve a pártatlanság követelményeinek megkíséreltem hasonlóan alantas helyzetekbe belevinni. A játék erre igen sok lehetőséget ad. Ezek egyike az ingyenes parlamenti büfé.

Cukahara részegen

"Sok képviselőtársa bizonyára vidáman emlékszik majd vissza erre a napra, amikor polid elegánsnak induló, ám kétségkívül amatőr módon befejezett cukaharát ugrott az utolsó unicumjától a Parlament büféjében. Nem egy pártbéli elöljárója diszkrét rugdosással próbálta magához téríteni a három virtu órán keresztül ernyedten heverő honatyát - sikertelenül..." Mindezt három sör-unicum kör után produkálta Szvatopluk névre hallgató szélsőjobboldali képviselőm, a büfé közönsége előtt.

Kimúlni a kuplerájban

Liberális párti karakterem pedig Björn, a háromszoros Pervers Secretary World világbajnok karjai között ájult ki egy nehéz munkanap végén. A játék sok lehetőséget nyújt az effajta élvezkedésekre, és a játékot kipróbáló kollégák eddig valamennyien fontosabbnak érezték poligocsijuk meghányattatását politikai előrejutásuknál.

Mert kit érdekel a pártelnökség, ha folyamatosan kocsmákba botlik az ember? Ennek ugyan megvan az a hátránya, hogy mindkét politikusom több időt töltött eddig kórházban, mint az imázsközpont különböző hasznos tanfolyamain. Pedig ott még hazudni is megtanítanak. Ez utóbbi feltétlenül szükséges a későbbi remek lehetőségekhez - mint amilyen a zsarolás.

Zsarolni jó

Az ilyen apró viccek ellenére a játék nem nevezhető politikailag elfogultnak, az egész közéletről állít ki szegénységi bizonyítványt. Persze annak, hogy az SZDSZ honlapjáról érhető el a játék egy hatása biztosan van: a parlamentben a liberális pártnak abszolút többsége van. A másik hat pártnak együttesen százzal kevesebb képviselője van.

A jobboldalon erős a szélsőség, a balosok versenyében alig valamivel előzi meg a bolsevik pártot a szocdem. Ennek köszönhetően a polidadi botránykrónika is inkább a liberális polikról szól.

Egy nap a világ

A játék nagy negatívuma a rövid játékmenet, a kezdeti időkben tíz-tizenöt perc alatt ki is lőhető az összes lehetőség. Ezután a poli aludni tér, és már csak a következő nap folytatható a játék. Ez felettébb frusztráló egy idő után, illetve a folyamatos ivászatban is megfárad az ember. Összességében egy rövid távon szórakoztató, de hamar megunható játék a poligocsi, amit remek grafika és szórakoztató szövegek jellemeznek. Mindenesetre jobb kikapcsolódás, mint a műkorcsolya-versenyek közvetítése a téli olimpiáról. Különben nézzünk inkább hokit.

Az SZDSZ honlapjáról meg el lehet kattintani közben, úgysem a látogatottságra hajtanak.