Konrád
8 °C
26 °C

Vízbefúlókat ment a rendszer

2005.02.12. 17:11
Január 26-án az elegáns párizsi külváros, Sceaux uszodájában majdnem vízbe fulladt egy úszó. Poseidon, a medencékre szakosodott számítógépes megfigyelőrendszer időben jelezte az esetet, és sikerült megmenteni a fiatalembert. A Vision IQ terméke korábban is segített a bajbajutottakon.

Harmadik szem

A fiatalember szokásos napi úszását végezte, aztán hirtelen eszméletét vesztette a mélyvízben. A rendszer tíz másodpercen belül észlelte az esetet, és vészjeleket adott le. Az úszómester a felszínre ráncigálta az áldozatot, újraélesztették, és azonnal kórházba szállították, ahonnan teljesen épen és egészségesen távozott. Az uszoda igazgatója és az úszómester elismerték, hogy az évi kétszázezer látogatót fogadó sceaux-i uszodában 2002-ben felállított rendszer nélkül nem sikerült volna a mentés.

A tudósítások egy másik franciaországi, 2000. novemberi esetről is beszámoltak: Poseidon egy tizenéves fiú életét mentette meg. 2004. márciusban, Németországban egy idős férfin segített, akire szívroham tört úszás közben.

posedion

"Az egészségügyi szervezetek évi többszáz, például az Egyesült Államokban négyszáznál több vízbefúlást, vagy majdnem-vízbefúlást dokumentálnak" - nyilatkozta Olivier Fulconis, a francia Vision IQ alelnöke. "A szerencsétlenségek sokszor olyan uszodákban történnek, ahol hivatásos, oklevéllel rendelkező úszómesterek dolgoznak. Egyszerűen lehetetlen, hogy mindig mindent lássanak, ami a medencében történik." Túl meleg és zajos a környezet, ráadásul gyakori a tömeg is. Talán ezért tartják Poseidont máris az úszómesterek "harmadik szemé"-nek...

Állandóan figyel

Ezért fejlesztették ki a görög mitológia tengeristenéről elnevezett, gépi látáson alapuló, kifejezetten úszómedencékre specializált számítógépes megfigyelő rendszert. Az első alkalmazás 2000-ben került piaci forgalomba. Úttörő technológiának, a világ első computeres vízbefúlás-megelőző rendszerének számított. Azóta mintegy százhúsz európai és észak-amerikai uszodában használják, és hamarosan Ausztráliában is munkába állítják. A víz alatti és a felszínen észlelhető szerkezeteket, (súly)tömegeket és mozgásokat észleli/ismeri fel.

Poseidon a medencét folyamatosan figyelő kicsi, a vízfelszín fölé és alá helyezett digitális kamerák alkotta hálózatból és egy, az úszók mozgását (a megtett távokat), azaz a felvett képeket, képsorokat valósidőben elemző speciális szoftverből (központi feldolgozó egységből) áll. A rendszer a gyanús helyzeteket, például a mozdulatlan víz alatti testeket azonnal azonosítja. Az ilyen esetekben az úszómesterek személyi hívóján hangos és vibráló (egyben a baleset helyszínét pontosító) figyelmeztetőjelek tűnnek fel. Az egész rendszert mindent ellenőrző munkaállomás irányítja. Érintőképernyős felhasználói felülete egyszerű, könnyen áttekinthető.

Látás és képfeldolgozás

A Vision IQ a számítógépes látás és képfeldolgozás problémáira igyekszik fejlett matematikai módszereken alapuló új megoldásokat találni. Komoly szakmai elismerésben részesült technológiákat dolgoztak ki.

posedion

Elsősorban a jelenetelemzésre (scene analysis), a számítógépeket a kamera által rögzített események interpretálására, valamint a képekből történő (leginkább mozgó, illetve mozdulatlan tárgyakra vonatkozó) "jelentések" kivonatolására betanító tudományterületre szakosodtak. A természetes fényviszonyok között is működőképes (korábban kidolgozott algoritmusaikon alapuló) egyedi jelenetelemző programot (Scene Analysis Software Engine, SASE) fejlesztettek. Ennek a programnak köszönhető, hogy Poseidon nem követi el a klasszikus videó megfigyelőrendszerek hibáit - például nem keveri össze a fényeket és a tárgyakat. Nem ad le téves figyelmeztetéseket, nem riaszt feleslegesen.

A digitális képek minőségén jelentős mértékben javító feldolgozó technológiát fejlesztettek. A DxO a képalkotó eszközök (optikák, szenzorok, stb.) lényeges tulajdonságait figyelembe véve automatikusan javítja ki a hibákat: elmosódást, torzulást, túl nagy kontrasztot, kromatikus problémákat.

Jobb képminőség, pontosabb megfigyelés, sikeres azonosítás - Poseidon életet ment. Mint a mitológiai ős.