Viola
-5 °C
-2 °C

Elnökjelöltek a Napsterről

2000.10.18. 15:27
A közelgő novemberi elnökválasztás egyre jobban fűti az amerikai médiát. George W. Bush és Al Gore legutóbbi vitájában felmerült a nagy érdeklődés övezte Napster-ügy is. Miért csak most?
Tehát miért csak most merült fel a dollárszázmilliókat röptető téma, a fájlcserélő szoftver és a szerzői jogokért harcoló lemezkiadók küzdelme?

A Web White&Blue politikai portálon, ahol a jelöltek napról napra válaszolnak egy furmányos kérdésre, most jutott át a moderátorok védvonalán az első ilyen jellegű kérdés, egy Mary nevű kedves olvasótól.

Hol lesz a határ?

,,A jelenleg folyó Napster-ügy fényében, mi az Ön álláspontja az internetes fájl-cseréléssel és az online intellektuális tulajdonjogokkal kapcsolatban? Az Ön kormánya hol húzná meg a határt a tartalomhoz való jog és a szerzői jogsértés között?" - kérdezte Mary.

A kampányportál működése során ez volt az első technológiával kapcsolatos kérdés, és bár a jelöltek mélyen hallgattak a fájlcserélő programok okozta jogi bonyodalmakról, szívesen beszéltek a világhálóról, hiszen az elemzések megmutatták minél többször mondják ki az a szót, hogy 'internet', annál nagyobb a népszerűségük. Ifjabb Bush például kifejtette, hogy a Columbine középiskolában történt mészárlás valamilyen módon összefügg az internettel. Al Gore ellenben nem szégyelli bevallani, hogy ő találta fel az internetet.

A Napster-kérdés eddig vélhetően azért nem merült fel, mert a demokrata Gore szeretné elkerülni, hogy népszerűtlen módon a fájlcserélő szoftverrel szemben foglaljon állást - amely álláspont alapja egyébként a lemezkiadóktól érkező többszázezres párttámogatás. Bush valószínűleg azért nem nyomja ezt a tüskét ellenfele orrába, mert gőze sincs az egészről.

Az ellentéteket rendezni kell

A válaszadást így a reál jelöltek (Bush és Gore) nem kerülhették ki - a futottak még pártok közül a Természet Törvénye Párt színeiben induló John Hagelin, és az Alkotmánypárt jelöltje, Howard Philips adott választ, a Zöld Párt, a Reform Párt, és a Libertariániusok egyelőre nem jelentkeztek.

A demokrata Al Gore válaszát azzal kezdte, hogy Nashville közelében nőtt fel, Tennessee-ben, (a jelölt mindig a téma közelében nő fel) ahol nagy felzúdulást okozott a country zenészek körében a rádió megjelenése. Gore úgy véli, ésszerű kompromisszumot kell találni a zenészek érdekei és a piac fejlődése között - amelyre jó példa, hogy az előadónak bizonyos összeg jár minden alkalommal, amikor az ő zenéjét játssza a rádió. Gore szerint a Napster alapjában véve jó dolog.

George W. Bush úgy vélte, hogy a Napster-ügy elsősorban arra példa, hogy milyen nehéz kérdésekkel kényszerül szembesülni a jogrendszer az új gazdaság kapcsán. Bush magával a Napsterrel kapcsolatban nem kívánt véleményt nyilvánítani, mivel az jelenleg is folyó ügyként a bíróságra tartozik, azonban úgy vélte az új technológiák és a hagyományos lemezkiadás közötti érdekellentétet meg kell oldani.

A fentebb 'futottak még' kategóriába sorolt John Hagelin (NLP, Természet Törvénye Párt, egy balos jellegű alakulat) Gore-hoz és Bushhoz hasonló véleményt fejtett ki, azzal a különbséggel, hogy egy jó tájékozottságról tanúskodó eszmefuttatás végén, ő konkrétan azt javasolta, hogy fizetni kelljen minden zenei fájl letöltésért. Howard Philips, a fundamentalista Constitution Party jelöltje, pedig betiltaná a szoftvert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!