Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Géppuskák és rakétavetők a programozóversenyen

2003.05.17. 11:38
A reggel kilenc órás kezdés előtt negyed órával nyugodt pepecselés jellemzi fiatal programozóelitet: egy srác hosszasan szamárfülmentesíti a nyomtatóba már behelyezett papíradagot, de lehet, hogy csak le akarja kaparni a lapok egyik sarkát (régi trükk, a Kilenc Királynő c. filmben láthattuk legutóbb, százdollárossal), néhány hangszóróból géppuskák és rakétavetők szólnak, a hangulat egy agykontrolltanfolyam merülési szakasza utáni büfézéshez hasonlít, mindenki relaxált és magabiztos.
Persze az utolsó érkezőt mindig érdemes megfigyelni egy programozóösszejövetelen, most sem kell csalódnunk: a többiekhez képest éltes korú quake-isten érkezik csapatával. Egy karton sörrel és ezzel megegyező térfogatú ropival próbálnak esélykiegyenlíteni. Náluk veszem észre először azt, ami talán a legfontosabb kellék egy 24 órás nonstop egyszobábanülés túléléséhez: a programozópapucsokat. Nekem programozósapkám volt, de már nem. Gyorsan fel is mérem a papucshelyzetet. Csalódás: csak 15 százalék körüli a papucspenetráció, ehhez jön még 10 százalék körüli szandálszám. A kvékezők-lövöldözők részaránya az utolsó percekben 20 százalék körüli, továbbra is egy fő foglalkozik papírlapsarokkaparással. Meglepően kevés a versenyzőknél az energiaital, valamiért tarol a jegestea. A versenyzők 15 százaléka használ laptopot, és mindössze 1 TFT monitor vonult fel.

A verseny tényleg nemzetközi, bár azért a csapatok kilencven százaléka magyar - kevés ember hajlandó ezer kilométert utazni, hogy aztán bezárják egy szobába nyolc másik programozóval. Ilyen őrültekből mégis van svéd, román, litván, holland, német, görög is a helyszínen. Európa jó hely.

Egyszercsak kilencet bimbammol az atomóra, a semmiből előrajzó rendezők szétosztják az 50 oldalas, angol nyelvű dokumentációkat. A tavalyi feladat látványosságával nehéz vetekedni, ezt tudják a rendezők is. És ez ugye mégiscsak egy programozói verseny, ahol a versenyzők a bináris semmit rendezgetik tetszetős alakzatokba. Az idei feladatsor két részből áll. Az első, kevésbé látványos, a versenyfeladatok nagy többségét adó téma az áramkörtervezés. Kérem ne csukja még be a böngészőt, gyorsan túl leszünk ezen a részen. A versenyzőknek kilenc feladatot kell megoldaniuk, először egy egyszerű grafikus áramkörrajzolásra képes programot megalkotva, majd ezt egyre komolyabb eszközzé formálva, ami végül képes egy tetszőleges logikai formulát logikai áramkörré transzformálni, annak működését szimulálni, optimalizálni. Túl vagyunk rajta, köszönöm. Egyébként, mint kiugrott informatikus, mondhatom, hogy ez egy király feladat, távol az undorító bitbuherálástól.

A második rész egy különálló feladat, bár a versenyben sok pontot ér: egy területfoglalós játékhoz kell cyberkaszparovokat alkotniuk a programozóknak. A verseny végeztével a virtuális észkombájnoknak egy egymás elleni bajnokságban kell bizonyítaniuk, az eseményről természetesen beszámol az Index.