A YouTube szűrőjét vetik be gyerekpornó ellen

2008.04.15. 21:12
Az internetes pedofilhálózatok ellen a YouTube szűrőprogramja veszi fel a harcot: a szoftver képek és videók millióit fésüli át, azonosítva rajta a bántalmazott gyerekeket.

A National Centre for Missing and Exploited Children amerikai gyerekvédő szervezet és a Google programozói közösen olyan képfelismerő szoftvert dolgoztak ki, ami segít a rendőrségnek az internetes gyerekpornó-hálózatokat felgöngyölni, és a képeken, illetve videókon szereplő, bántalmazott gyerekeket azonosítani. A program a YouTube szűrőprogramjának továbbfejlesztett verziója - az eredeti funkciója a videomegosztótól távol tartani a jogvédett, erőszakos, illetve pornográf tartalmakat (utóbbi kettő esetében meghökkentően jó hatásfokkal működik).

A gyermekvédők szerint amióta a pedofilok az internetre költöztek, valósággal elárasztja őket a sok kép és videó, aminek az átnézésével segítik a rendőrség munkáját. 2002 óta összesen 13 millió ilyen fájlt fésültek át, ebből a tavalyi évre egyedül ötmillió jutott. Ezt a munkát fogja - legalábbis részben - átvenni a felturbózott YouTube-szűrő, egyrészt a gyerekek bántalmazását tartalmazó képek és videók kiszűrésével, másrészt az azokon szereplők azonosításával, és a rendőrségi képadatbázisokkal való összevetéssel.

A programot a Google mérnökei a munkaidejüknek abban a 20 százalékában fejlesztették, amit a cég szabályzata szerint a konkrét munkájukhoz nem kötődő hobbiprojektekre kell fordítaniuk.  • Hírek
  • Személyi kölcsön