Judit
2 °C
7 °C

A YouTube szűrőjét vetik be gyerekpornó ellen

2008.04.15. 21:12
Az internetes pedofilhálózatok ellen a YouTube szűrőprogramja veszi fel a harcot: a szoftver képek és videók millióit fésüli át, azonosítva rajta a bántalmazott gyerekeket.

A National Centre for Missing and Exploited Children amerikai gyerekvédő szervezet és a Google programozói közösen olyan képfelismerő szoftvert dolgoztak ki, ami segít a rendőrségnek az internetes gyerekpornó-hálózatokat felgöngyölni, és a képeken, illetve videókon szereplő, bántalmazott gyerekeket azonosítani. A program a YouTube szűrőprogramjának továbbfejlesztett verziója - az eredeti funkciója a videomegosztótól távol tartani a jogvédett, erőszakos, illetve pornográf tartalmakat (utóbbi kettő esetében meghökkentően jó hatásfokkal működik).

A gyermekvédők szerint amióta a pedofilok az internetre költöztek, valósággal elárasztja őket a sok kép és videó, aminek az átnézésével segítik a rendőrség munkáját. 2002 óta összesen 13 millió ilyen fájlt fésültek át, ebből a tavalyi évre egyedül ötmillió jutott. Ezt a munkát fogja - legalábbis részben - átvenni a felturbózott YouTube-szűrő, egyrészt a gyerekek bántalmazását tartalmazó képek és videók kiszűrésével, másrészt az azokon szereplők azonosításával, és a rendőrségi képadatbázisokkal való összevetéssel.

A programot a Google mérnökei a munkaidejüknek abban a 20 százalékában fejlesztették, amit a cég szabályzata szerint a konkrét munkájukhoz nem kötődő hobbiprojektekre kell fordítaniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?