Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Eláruljuk a jelszót

2007.03.27. 20:50
Felszólításunk ellenére (a jelszót ne adja meg senkinek!) csaknem hatezren küldték el nekünk jelszavukat. Mivel a válaszadók nagy része elkomolytalankodta a felhívást, tudományos elemzésre nem alkalmas a lista, de bizonyos trendeket azért jelez.

Bár több ezren (egészen pontosan 5792-en) reagáltak felhívásunkra, amelyben arra kértük az olvasókat, hogy küldjék el nekünk jelszavukat, az eredményeket sajnos nem lehet komolyan venni, mert a válaszadók legalább fele (50 százaléka) nyilvánvalóan elviccelte a választ: politikai kiáltványt, szimpla káromkodást vagy szerelmi vallomást írt oda, ahová a jelszót kellett volna. Nem zárhatjuk ugyan ki, hogy valakinek tényleg gyurcsanymonnyonle! , anyadpicsaja vagy szeretem olvasni az indexet a jelszava, de a listát sajnos nem lehet tudományos célokra felhasználni, annyira szedett-vedettre sikerült.

Csúnya szavak vezetnek

Ezért senkit nem is lehet hibáztatni: cikkünkben mi magunk hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a jelszót tilos bárkinek is megadni, így aki elküldte a jelszavát, vagy nem olvasta a cikket, vagy direkt hülyeséget írt be. Vagy bízott abban, hogy tényleg nem áruljuk el senkinek. Akkor most eláruljuk: a legnépszerűbb jelszó a fasz, illetve annak különböző változatai (lofasz, apadfasza, stb.) 222 előfordulással (3,8 százalék), ami szomorú képet fest a felhasználók lelkiállapotáról és a jelszóadási konvenciókról. (Ellenpróba: a pina csupán 68-szor fordul elő különböző szóösszetételekben, ez mindössze 1,17 százalék).

Érdekes módon a nagyesélyes titok, illetve annak változatai csak 15-ször fordulnak elő a listán (0,26%); ennél sokkal jobban szerepelt a jelszo, amit 39-en (0,67 %) használnak nagy- vagy kisbetűvel, ékezettel vagy anélkül, és még néhányan úgy, hogy egy számot biggyesztenek a végére. Nem túl népszerű a brit felhasználók egyik kedvence, a majom sem (mindössze 8 előfordulás); ennél többen szeretik az almát, ami 21 jelszóban szerepel, és még 16-ban almafa formájában – már ha hitelesnek tekintjük a listát.

Ami tilos, az népszerű

Különös eloszlást mutat az 123-mal kezdődő számsorozat jelszóként való használata, ami egyébként az összes szakértő szerint tilos: ha komolyan vesszük a listát, összesen 84-en (1,45 %) használnak ilyet, és közülük a legtöbben hat számjegyig folytatják a sort (123456, 37 előfordulás, 0,64 %) 23-an ötig, 12-en négyig, 9-en nyolcig és csak hárman 9-ig – az jelezhetné éppen azt is, hogy a legtöbben az 5-6 karakter hosszúságú jelszót már elég erősnek találják. A szintén tiltólistás, a billentyűzet mechanikus püföléséből kialakuló qwe-kezdetű karakterláncot 45-en küldték el (0,78 %), ezek között nagyjából egyenlően oszlik el a qwert, a qwertz és a qwerty, nyilván a klaviatúra kiosztásától függően. Alig valamivel kevesebben a billentyűzet másik sorát használják jelszóalkotásra: összesen 36 beküldött jelszó (0,62 %) kezdődik asd-vel, xyz-ből viszont csak egyetlen egy létezik, amihez ezúton gratulálunk.

Míg egyesek rossz poénok beküldésével szórakoztak, mások komolyan vették a jelszóproblémát: több megfontolásra méltó ötlet érkezett arra, hogyan bánjunk a jelszavakkal. Sokan javasolják a nyílt forráskódú és teljesen ingyenes Password Safe vagy a KeePass használatát a fizetősök helyett, és az ugyancsak ingyenes windowsos jelszógenerátort, Christian Thöing alkotását. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy jelszómenedzser programok helyett, amelyek egy jelszóval védenek sok másikat, egyszerűbb akár mindenhol ugyanazt az erős jelszót használni. Sokan megosztották egyéni jelszókészítő- és megjegyző módszereiket is, amelyek közül a legnépszerűbbnek a könnyen megjegyezhető mondatok, versikék vagy idézetek első betűinek jelszóként való használata bizonyult.

"A módszer lényege, hogy keressen az illető egy számára nagyon kedvelt idézetet, például Woody Allentől: "A feleségem a legrosszabb szakács. Nem hiszem, hogy a fasírtnak világítania kellene a sötétben – írta egyik humorra fogékony olvasónk. - Az idézetből a jelszó úgy készül, hogy minden szó első betűjét kell egymás mellé írni a kis és nagybetűk és a köztes írásjelek (a vessző nem fontos) megtartásával, esetünkben: A-f-a-l-sz-.-N-h-h-a-f-v-k-a-s-., tehát eddig a jelszó Afalsz.Nhhafvkas. Ez így már elsőre nem rossz, de a vicc/rendszergazda kedvéért kiegészíthetjük még az idézetben szereplő szavak számával is, tehát a végleges jelszavunk: Afalsz.Nhhafvkas.14"

Aha.