Pasziánsz mindhalálig

2000.04.14. 19:17
Elkészült a jó öreg pasziánsz legújabb linuxos verziója a PySol 4.00. Az alap solitaire mellé a madzsonggal és a tarokkal együtt egy lexikonra való más játékot is csomagoltak a programozók.
A pasziánsz nagyon rendben van
A pasziánsz (a.k.a. solitaire, szolitári) nagyon rendben van. Mint az addiktív játékok rajongója nem tudom elég nagyra értékelni képességeit a feles processzor- és idegteljesítmény elégetése terén. Soha fel nem ismert világsiker bizonyítéka, hogy pasziánsz megannyi titkársági gép monitorába égette bele magát; és amikor ömleni kezdenek a kártyák, kérem az már a gépi- és emberi szexuálpszichológia tárgyköre; a kalappal le, tényleg. Fontos hír következik a rászorulóknak.

Aki letölti Markus F.X.J. Oberhumer kétkezi munkájának gyümölcsét: a PySolt, az új és továbbfejlesztett pasziánszot, legalább kétszáz évig elszórakozhat a világon tenyésző pasziánszokon és pasziánsz-szerűségeken (kivéve, ha napi tíz órában gyötri a gamét, mert akkor egy hónap is elég). Három mega az egész és 173 játék.

A linuxos gurucska Oberhumer 1998 óta töretlenül fejleszti a Python nyelven íródott játékot. A PySol természetesen nyílt forráskódú. Oberhumer nem rejti véka alá világuralmista törekvéseit, már az installáció során kiíródik az arcunkra, hogy itt egy dominancia projektről van szó (az aboutban is kiíródik véletlenszerű gyakorisággal). Ezt kifejezetten alátámasztja, hogy az új pasziánsz letölthető Windowshoz (95/98/2000/NT), Unixhoz, Machez, Linuxhoz (Debian, SuSe, Red Hat) egyaránt, s bár Markus elsősorban a Linuxos közösség segítségének mond köszönetet, a játék a GNU szabad licensze alatt fut.

Markus F.X.J. Oberhumer kétkezi munkájának gyümölcse: a PySol
Aki ért hozzá fejleszthetne hozzá egy gyufásskatulya-pöckölgető plugint, három dimenziós technikai lehetőségekkel - méltatlanul nélkülözi a figyelmet ez a népszerű kocsmajáték.

Egyetlen negatívuma a játéknak csak az, hogy annyira kidolgozott, hogy minimum tizenhét colos képernyő szükséges ahhoz, hogy az archaikus játékok még ráférjenek a monitorra. Azért optimista jövőképet vetít elém, hogy a linuxszal szerelt adminisztrációkon sem kell kaktuszlocsolással, légkondiállítgatással, vagy szimpla önpusztítással eltölteni az üresjáratot.  • Hírek
  • Megtakarítás