Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Rádiófrekvenciás azonosításban utazik a Microsoft

2005.03.10. 10:30
A nagy ütemben növekvő RFID-piaci tortából hasítana magának egy szeletet az éhes redmondi óriás. A Microsoft még az XP-be is integrálja majd a rádiófrekvenciás azonosítást segítő szoftvert.

A jövő év elején olyan szoftverrel rukkol elő a Microsoft, amely a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) csipek által begyűjtött adatok feldolgozását végzi, jelentették be Redmondban. Az RFID Services Platform a cég tervei szerint olyan "middleware", vagyis közvetítő szoftver lesz majd, amely a különböző üzleti alkalmazásoknak segít értelmezni az azonosító címkék által összegyűjtött adatokat.

Az RFID szoftver a Microsoft .Net fejlesztői platformján nyugszik majd, futtatásához pedig duplaprocesszoros szerverre lesz szükség, tudta meg a Cnet a cég programmenedzserétől. A 2006-ban bevezetendő termék árát még nem lehet tudni, de a Microsoft szerint nem lesz drágább, mint a versenytársak szoftverei. A kialakulóban lévő RFID-piacon a Microsoft mellett olyan cégek mozognak, mint az IBM és az Oracle, de a terület jó néhány frissen alakult vállalkozást is ellát munkával.

Okosabban kereskedni

Az RFID-technika integrációja a Microsoft "Smarter Retail Initiative" (kb. okosabb kereskedelem kezdeményezés) programjának része; a szoftvercég azt is tervezi, hogy a Windows XP operációs rendszer kereskedőknek szánt verziójába is beépíti a rádiófrekvenciás azonosítást végző alkalmazást. Az XP-n kívül a Microsoft három jövőre piacra kerülő alkalmazását is felszereli az RFID-technikával: köztük van az Axapta 4.0 vállalati erőforrás-tervező program , a Navision 5.0 integrált vállalatirányítási rendszer és a Great Plains 9.0 ügyfélkapcsolat-menedzser.

Az RFID csipek olyan eszközök, amelyek rádióhullámok kibocsátásával sugároznak távolból leolvasható adatokat egy-egy termékről vagy akár személyről is. A jelenleg használatos vonalkóddal szemben az RFID technika teljesen egyedi azonosításra képes, vagyis nincs két egyforma azonosító. A technikát már ma is előszeretettel használják könyvtárakban, egyes hipermarketekben, sőt repülőtereken is. Egyes kereskedők, mint az amerikai Wal-Mart megalánc, már megkövetelik nagyobb beszállítóiktól az RFID címkék használatát, és 2007-re a kisebbek is sorra kerülnek majd.

Mivel a rádiófrekvenciás csipek használatával viszonylag egyszerűen követhető egy-egy termék útja a gyártótól egészen a felhasználóig, alkalmazásuk több esetben kiváltotta már a jogvédő szervezetek tiltakozását, amelyek szerint a távolból végzett azonosítás személyiségi jogokat sért.